Jocurile Foamei

jocurile foamei

Autor: Suzanne Collins

Titlu original: The Hunger Games

Seria: The Hunger Games #1

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti Librex.

Rezumat:

Katniss Everdeen are 16 ani şi locuieşte cu mama şi cu sora ei, Prim, în Filon, cartierul săracilor din Districtul 12 al ţării Panem. Când Katniss avea 11 ani, tatăl ei a murit într-o explozie în mina de cărbuni în care lucra, iar mama ei a intrat în depresie pentru un timp. De atunci, deşi e ilegal, Katniss şi prietenul ei, Gale Hawthorne, vânează în pădurile din jurul districtului pentru a-şi hrăni familiile. Apărătorii Păcii din Districtul 12 sunt mai îngăduitori deoarece şi ei cumpără vânat din Vatră, locul unde se face negoţul.

Panem este un stat format din douăsprezece districte şi din Capitoliu. În trecut fuseseră treisprezece districte care s-au revoltat împotriva tiraniei Capitoliului, dar au pierdut. Districtul 13 a fost distrus, iar celelalte districte trebuie în fiecare an să trimită câte un băiat şi o fată, cu vârste între 12 şi 18 ani, la Jocurile Foamei, o competiţie pe viaţă şi pe moarte pentru amuzamentul Capitoliului. La extragerile pentru cea de-a Şaptezeci şi Patra Ediţie, iese numele lui Prim, iar Katniss se oferă să îi ia locul. Băiatul tribut este Peeta Mellark, fiul brutarului, care a salvat-o pe Katniss de foame oferindu-i două pâini când aveau 11 ani. Katniss primeşte de la Madge, fiica primarului, o broşă reprezentând o gaiţă-zeflemitoare, apoi ea şi Peeta pleacă spre Capitoliu, însoţiţi de mentorul lor, Haymitch Abernathy, fost câştigător al Jocurilor Foamei, şi de Effie Trinket, trimisa organizatorilor. Cinna, stilistul lui Katniss, şi Portia, stilista lui Peeta, fac prima apariţie a tributurilor din Districtul 12 să fie memorabilă, îmbrăcându-i în costume care simbolizeaza focul. După antrenamente, fiecare face o demonstraţie în faţa creatorilor-de-joc cu scopul de a atrage sponsori. Peeta obţine nota 8 din 12, dar Katniss obţine nota 11 după ce trage o săgeată înspre creatori pentru a le atrage atenţia. La interviuri, Peeta declară că e îndrăgostit de Katniss.

Jocurile încep la Cornul Abundenţei, unde se găsesc arme şi provizii, iar Katniss reuşeşte să ia un rucsac şi să fugă în pădure. Moartea fiecărui tribut e marcată de o lovitură de tun, iar în fiecare seară sunt proiectate pe cer chipurile celor care au murit în cursul zilei. În prima zi mor unsprezece tributuri. Katniss descoperă că Peeta e aliat cu Tributurile Profesioniste, adică cei din Districtele 1 şi 2, şi se urcă într-un copac pentru a scăpa de ei. Rue, fata tribut de doar 12 ani din Districtul 11, ascunsă în copacul vecin, îi arată lui Katniss un cuib de viespoi-copoi, o specie de insecte mutante a căror venin poate fi letal. Katniss taie creanga de sub cuib, iar viespoii îi atacă pe profesionişti. Glimmer, fata din Districtul 1, moare, iar Katniss îi fură arcul şi săgeţile, apoi fuge în pădure ajutată de Peeta, care se luptă cu Cato, băiatul din Districtul 2. Katniss se aliază cu Rue şi pun la cale un plan, astfel că Rue creează o diversiune, în timp ce Katniss distruge proviziile profesioniştilor. Însă Rue e omorâtă de băiatul din Districtul 1, iar Katniss poate doar să îi răzbune moartea şi să îi acopere trupul cu flori. Când în joc mai sunt şase participanţi, creatorii-de-joc anunţă o schimbare de reguli, acceptând existenţa a doi câştigători dacă sunt din acelaşi district. Katniss îl găseşte pe Peeta aproape mort şi îl îngrijeşte, jucând rolul de îndrăgostiţi, dar pentru a-l salva are nevoie de un medicament pe care îl găseşte doar la Cornul Abundenţei. Clove, fata din Districtul 2, o atacă pe Katniss, dar intervine Thresh, băiatul din Districtul 11, ca răsplată pentru alianţa cu Rue. Apoi, Cato îl ucide pe Thresh, iar fata din Districtul 5, poreclită Faţă de Vulpe, moare mâncând nişte fructe otrăvite furate de la Peeta. În ultima bătălie de la Cornul Abundenţei apar nişte lupi mutanţi, care îl prind pe Cato. Katniss reuşeşte să îi curme chinul cu o săgeată, dar, în loc să fie anunţaţi câştigătorii, se anunţă revocarea ultimei schimbări de regulament. Atunci, Katniss propune să mănânce amândoi din fructele otrăvite, iar creatorii-de-joc cedează şi îi declară câştigători.

La întoarcerea în districtul lor, Peeta realizează că doar el e îndrăgostit de Katniss, în timp ce ea joacă un rol pentru a supravieţui. În realitate, Katniss e prinsă între sentimentele pentru Peeta şi cele pentru Gale.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: