Jocurile Foamei: Sfidarea

jocurile foamei: sfidarea

Autor: Suzanne Collins

Titlu original: Catching Fire

Seria: The Hunger Games #2

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Katniss şi Peeta primesc câte o casă în Cartierul Învingătorilor din Districtul 12, avându-l ca unic vecin pe Haymitch. Preşedintele Snow o vizitează pe Katniss deoarece trucul ei cu fructele otrăvite e considerat o sfidare la adresa Capitoliului şi o convinge să continue povestea de iubire cu Peeta, renunţând la Gale. Cinna şi echipa sa, Octavia, Venia şi Flavius, o pregătesc pe Katniss, apoi ea, Peeta şi Haymitch pleacă în Turneului Triumfal. În Districtul 11, oamenii îşi arată solidaritatea faţă de Katniss şi are loc o revoltă înăbuşită repede de Apărătorii Păcii. Evenimente similare au loc şi în districtele 8, 4 şi 3, dar în districtele 2 şi 1 învingătorii sunt primiţi cu răceală. În Capitoliu li se organizează o petrecere, unde Katniss îl cunoaşte pe Plutarch Heavensbee, noul şef al creatorilor-de-joc, înlocuitorul lui Seneca Crane care fusese executat. Plutarch îi arată ceasul său care are imaginea unei gaiţe-zeflemitoare şi îi spune că pregăteşte deja Jocurile Jubileului Pacificării, adică a Şaptezeci şi Cincea Ediţie a Jocurilor Foamei.

În Districtul 12, pachetele cu mâncare primite lunar, ca recompensă pentru câştigarea Jocurilor, ajung alterate. Cray, şeful Apărătorilor Păcii, e înlocuit de Romulus Thread, care începe să aplice pedepse. Gale e prins şi biciuit pentru braconaj, dar e salvat de Katniss, Peeta şi Haymitch. Darius, Apărătorul Păcii care intervine pentru Gale, e trimis în Capitoliu şi transformat în avox, adică servitor mut. În pădure, Katniss întâlneşte două fugare din Districtul 8, Twill şi Bonnie, care îi vorbesc despre revoltă şi despre zvonul că Districtul 13 ar exista. Snow anunţă că la cel de-al treilea Jubileu al Pacificării tributurile vor fi extrase dintre învingătorii în viaţă, astfel că Peeta, voluntar în locul lui Haymitch, şi Katniss se întorc la Jocuri. În Capitoliu, ei îi cunosc pe câţiva învingători din celelalte districte: preferatul bogaţilor Finnick Odair şi bătrâna Mags din 4, excentrica Johanna Mason din 7, Chaff şi Seeder din 11, Beetee şi Wiress din 3, Woof şi Cecelia din 8, Gloss şi Cashmere din 1, Brutus şi Enobaria din 2, şi morfinomanii din 6. În faţa creatorilor-de-joc, Peeta o pictează pe Rue, iar Katniss spânzură un manechin cu numele lui Seneca Crane. La interviuri, Katniss poartă o rochie de mireasă care, datorită lui Cinna, se transformă în costum de gaiţă-zeflemitoare. Peeta declară că el şi Katniss s-au căsătorit şi că ea e gravidă. Tributurile cer anularea Jocurilor, însa nu sunt ascultaţi. Cinna e ucis în faţa lui Katniss înainte să fie ridicată în arenă.

Jocurile încep în apa din jurul Cornului Abundenţei. Finnick, Peeta, Katniss şi Mags formează o alianţă. În prima zi mor opt tributuri. Peeta se loveşte de câmpul de forţă din jurul arenei, iar Finninck îl resuscitează. Apoi, sunt atacaţi de o ceaţă care îi arde, iar Mags se sacrifică pentru ca Finnick să îl care pe Peeta. După ceaţă, îi atacă maimuţele mutante, iar Peeta e salvat de sacrificiul morfinomanei. Apoi, cei trei se întâlnesc cu Johanna, Wiress şi Beetee, care fuseseră victimele ploii de sânge. Wiress tot repetă ”tic-tac”, iar Katniss înţelege că arena e un ceas şi fiecare oră e începutul unei orori într-unul din cadrane. Profesioniştii îi atacă, iar Wiress, Cashmere şi Gloss mor. Apoi pământul se învârte pentru a-i dezorienta. Katniss şi Finnick ajung la gaiţele-limbute, care imită ţipetele celor dragi lor, Prim şi Annie Cresta, cea în locul căreia s-a oferit voluntară Mags. Seara află că doar Brutus, Enobaria şi Chaff mai trăiesc. Beetee concepe un plan legând bobina sa de copacul lovit de fulger la ora douăsprezece fix. Katniss şi Johanna pleacă să întindă firul bobinei până la apă, dar sunt atacate de Brutus şi Enobaria. Johanna îi crestează braţul lui Katniss şi îi scoate dispozitivul de urmărire pe care fiecare tribut îl poartă. Învăţată de Beetee, Katniss găseşte defectul din cupolă şi îl nimereşte cu o săgeată, distrugând arena.

Katniss e ridicată de o navă, iar ulterior află că Plutarch, care îi dăduse un indiciu arătându-i ceasul, e de partea lor, că Haymitch şi majoritatea tributurilor au făcut parte din conspiraţie şi că Finnick şi Beetee au fost salvaţi, dar Johanna şi Peeta nu. Gale îi spune că familia ei e bine, dar că Districtul 12 a fost distrus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: