Jocurile Foamei: Revolta

jocurile foamei: revolta

Autor: Suzanne Collins

Titlu original: Mockingjay

Seria: The Hunger Games #3

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti Librex.

Rezumat:

Nava lui Plutarch o duce pe Katniss în Districtul 13, condus de preşedinta Alma Coin. Acolo se află şi supravieţuitorii din Districtul 12, salvaţi de Gale. În urmă cu 75 de ani, Districtul 13 negociase cu Capitoliul ieşirea din război, dar acum sprijină revoltele din districte. Alma şi Plutarch îi propun lui Katniss să fie simbolul revoluţiei, dar ea refuză. Apoi, merge în Cartierul Învingătorilor, singura zonă nedistrusă din Districtul 12, şi îl recuperează pe Buttercup, motanul lui Prim. La întoarcere, televiziunea Capitoliului transmite un interviu în care Peeta îndeamnă districtele să înceteze revolta. Katniss acceptă să fie Gaiţa Zeflemitoare cu condiţia ca tributurile capturate de Capitoliu să primească imunitate.

Plutarch o reuneşte pe Katniss cu stiliştii ei, Venia, Flavius şi Octavia, apoi îi prezintă echipa de filmare formată din Cressida, Messalla şi cei doi cameramani fraţi, Castor şi Pollux, cu toţii evadaţi din Capitoliu. Comandantul Boggs, Katniss, Gale şi echipa merg în Districtul 8 pentru a filma primul spot. Ei o întâlnesc pe comandanta Paylor şi vizitează un spital, dar apar navele Capitoliului, iar Katniss şi Gale trag în ele, doborându-le, însă nu înainte ca spitalul să fie distrus. Echipa de filmare înregistrează totul, inclusiv îndemnul lui Katniss la luptă. Beetee pătrunde în reţeaua de comunicaţii şi transmite spoturile cu Katniss în toate districtele. Capitoliul răspunde cu o serie de interviuri în care Peeta arată din ce în ce mai rău. În ultima transmisiune, Peeta apucă să o avertizeze pe Katniss că urmează un atac în Districtul 13. Atacul are loc, dar oamenii se adăpostesc la timp. Apoi, o echipă condusă de Boggs, din care face parte şi Gale, îi salvează din Capitoliu pe Peeta, Annie şi Johanna. Peeta încearcă să o omoare pe Katniss, dar Boggs intervine la timp. În Capitoliu, Peeta fusese supus unei proceduri numite ”viespchestrare” prin care amintirile despre Katniss i-au fost alterate. Medicii încearcă să îl vindece.

Alături de echipa lui Boggs, Katniss merge în Districtul 2. Ei declanşează o avalanşă peste muntele în care se află baza militară, forţându-i pe oamenii din interior să se predea. Katniss îi încurajează pe rebeli când unul din susţinătorii Capitoliului o împuşcă, dar rana nu e gravă. Înapoi în Districtul 13, Plutarch organizează nunta lui Finnick cu Annie şi o difuzează în toate districtele. Apoi, se formează detaşamentele care să atace Capitoliul, iar Katniss e în detaşamentul 451 alături de Boggs, adjuncta lui pe nume Jackson, Gale, Finnick, Mitchell, Homes, surorile Leeg şi echipa de filmare. Boggs are un aparat numit holo care le spune cam pe unde se află capcanele Capitoliului, numite coconi. Când una din surorile Leeg moare, în locul ei e trimis Peeta. Apoi, Boggs calcă pe o bombă şi, înainte să moară, îi dă holo-ul lui Katniss. Peeta, care nu e încă vindecat, încearcă să o atace, iar Mitchell intervine, dar e prins într-un cocon. Ceilalţi se adăpostesc, iar lui Peeta îi pun cătuşe. Ghidaţi de Pollux, care e un avox şi lucrase în subterane, înaintează spre centrul capitalei. Messalla e prins de un cocon, iar apoi sunt atacaţi de mutanţi. Jackson, Leeg, Castor, Homes şi Finnick mor în luptă, iar Katniss programează holo-ul să explodeze în mijlocul mutanţilor. Cressida îi duce pe supravieţuitori în casa lui Tigris, fostă stilistă la Jocuri, care îi ascunde. De acolo pornesc spre vila lui Snow, amestecându-se printre refugiaţii Capitoliului. O navă aruncă bombe peste un grup de copii. Când sosesc doctorii, printre care şi Prim, explodează al doilea rând de bombe, iar Katniss o vede pe sora ei murind. Snow e capturat, dar îi spune lui Katniss că uciderea copiilor nu a fost din ordinul lui. În piaţă, Snow urmează să fie executat de Katniss, dar ea se răzgândeşte în ultima clipă şi trage cu arcul în Alma, adevărata responsabilă. Snow e ucis de mulţime.

Katniss e achitată datorită lui Plutarch, iar Haymitch o duce în Districtul 12. Payton e aleasă preşedintă, iar în districte e pace. Gale se stabileşte în Districtul 2, iar mama lui Katniss rămâne în Districtul 4 ca medic. Peeta revine acasă la Katniss şi împreună îşi construiesc o familie, având o fată şi un băiat.  

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: