Istoria iubirii

istoria iubirii

Autor: Nicole Krauss

Titlu original: The History of Love

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

Leopold Gursky este un bătrân evreu de peste optzeci de ani, care trăieşte într-un mic apartament din New York, avându-l ca prieten imaginar pe Bruno. Născut în satul Slonim din Polonia, Leo se îndrăgosteşte la vârsta de zece ani de Alma Mereminski, colega lui de şcoală. Cei doi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste, iar Leo scrie cartea ”Istoria iubirii”, al cărei personaj principal este Alma. Înainte de război, Alma e trimisă de tatăl ei în America, unde se angajează la o fabrică de confecţii. Însărcinată cu copilul lui Leo, ea acceptă să se mărite cu fiul patronului ei. În anul 1941, Leo îi dă cartea spre păstrare prietenului său, jurnalistul Zvi Litvinov. Sfătuit de mama sa, el se ascunde de germani în pădure, dar atât familia lui, cât şi prietenul său, Bruno, sunt ucişi. După patru ani de fugă, Leo reuşeşte să ia vaporul spre America, unde o găseşte pe Alma care, la 25 de ani, e căsătorită şi cu doi copii. Cu ajutorul unui văr, Leo îşi face o carieră ca lăcătuş şi urmăreşte din umbră viaţa fiului său, Isaac Moritz, care ajunge un scriitor cunoscut. La bătrâneţe, după un atac de cord, Leo mai scrie o carte pe care o intitulează ”Cuvinte despre tot”, apoi îi trimite manuscrisul lui Isaac, însă nu primeşte niciun răspuns de la acesta.

Zvi Litvinov emigrează din Polonia în Chile în anul 1941. Acolo, în oraşul Valparaiso, o cunoaşte pe Rosa, cu care se căsătoreşte. Crezând că Leo e mort, Zvi transcrie manuscrisul prietenului său, schimbând toate numele din carte, cu excepţia numelui Almei, pe care o cunoaşte şi el. La final, adaugă o pagină despre moartea lui Leopold Gursky, un text scris tot de acesta. Rosa îl ajută să traducă manuscrisul din idiş în spaniolă, apoi îl încurajează să îl publice. Cartea este publicată în Santiago, Chile, iar Rosa insistă să ducă manuscrisul la o editură din New York, dar acolo nu prezintă interes. Într-o zi, Zvi primeşte o scrisoare de la Leo, în care acesta îi cere manuscrisul. Rosa, care înţelege implicaţiile, provoacă o inundaţie care le distruge casa, distrugând astfel şi manuscrisul. Zvi moare în anul 1978.

Alma Singer are 15 ani şi locuieşte în New York cu mama ei, Charlotte, şi fratele mai mic, Emanuel zis ”Bird”. Ea şi-a primit numele după eroina cărţii ”Istoria iubirii”, cumpărată de tatăl ei, David, dintr-o mică librărie din Buenos Aires. David moare când Alma are şapte ani. Charlotte, care e traducătoare, primeşte o scrisoare de la Jacob Marcus prin care i se cere să traducă în engleză cartea ”Istoria iubirii”, publicată doar în spaniolă. Alma începe să o caute pe eroina romanului, Alma Mereminski, despre care crede că a existat în realitate. După mai multe încercări, Alma ajunge la Oficiul de stare civilă, unde găseşte înregistrată căsătoria dintre Alma Mereminski şi Mordecai Moritz, şi obţine adresa lor. Apoi, mergând la casa familiei Moritz, află că Alma Moritz murise în urmă cu cinci ani, dar că fiul ei, Isaac, e încă în viaţă. La bibliotecă, Alma găseşte o carte scrisă de Isaac, al cărei personaj principal este Jacob Marcus, şi înţelege că el e cel care ceruse traducerea. Apoi, merge la adresa de pe scrisorile mamei ei, dar nu îi deschide nimeni, aşa că lasă un bilet pe uşă. După puţin timp, află din ziar despre moartea lui Isaac, în vârstă de 60 de ani. Leo merge la înmormântare, unde îl cunoaşte pe Bernard, fratele lui Isaac. Bird răspunde la telefon când Bernard o caută pe Alma deoarece găsise biletul ei. Bernard îi spune că, înainte de a muri, Isaac a găsit nişte scrisori de-ale mamei lor şi a descoperit că tatăl său e Leopold Gursky, adevăratul autor al cărţii ”Istoria iubirii”. Bird printează traducerea cărţii şi i-o trimite lui Leo, care nu înţelege cum cartea sa a supravieţuit. Leo vrea să recupereze manuscrisul trimis lui Isaac şi reuşeşte să intre în casa acestuia, dar nu găseşte ce caută. La scurt timp, citeşte într-o revistă un extras din ”Cuvinte despre tot”, care se crede a fi ultima carte scrisă de Isaac şi cea mai bună dintre toate.

Bird le scrie câte un bilet lui Leo şi Almei prin care le aranjează întâlnirea în parc. Alma îl recunoaşte pe Leo datorită cartonaşului din piept pe care e scris numele lui. Apoi, din poveşti, află totul despre viaţa lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: