Inferno

inferno

Autor: Dan Brown

Titlu original: Inferno

Seria: Robert Langdon #4

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Robert Langdon, cunoscutul profesor de simbolistică, se trezeşte într-un spital din Florenţa, Italia, fără amintiri din ultimele două zile. Sienna Brooks şi Enrico Marconi, angajaţi ai Consorţiului, se pretind a fi doctori. În spital îşi face apariţia Vayentha, tot angajată a Consorţiului, care aparent îl împuşcă pe Enrico, iar Sienna îl duce pe Robert acasă la ea, câştigându-i încrederea. Robert găseşte în buzunarul hainei un recipient pe care îl deschide folosindu-şi amprenta, iar înăuntru se află un sigiliu cilindric, care proiectează pe perete o imagine cu ”La Mappa dell’Inferno”, pictura lui Sandro Botticelli. În imagine sunt cele zece bolgii din Malebolge, fiecare bolgie conţinând câte o literă şi formând cuvântul ”CATROVACER”. După reordonarea bolgiilor, Robert descoperă mesajul ”cerca trova”, însemnând ”caută şi găseşte”.

Consorţiul îşi are sediul pe iahtul ”Mendacium” şi este condus de un bărbat cunoscut ca “prefectul”. Agentul FS-2080, Felicity Sienna Brooks, l-a adus ca şi client pe iubitul ei, Bertrand Zobrist, un vestit genetician elveţian, cerând să fie ascuns pentru a-şi desfăşura cercetarea. În urmă cu şase zile, Bertrand s-a aruncat de pe abaţia Badia din Florenţa. În videoclipul lăsat pentru a fi dat publicităţii, Bertrand se declară salvatorul lumii, aflându-se într-o încăpere cu apă, în care pluteşte un recipient Solublon. Elizabeth Sinskey, directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fusese contactată de Bertrand în urmă cu doi ani, când acesta a încercat să o convingă că suprapopularea planetei trebuie rezolvată. Fiind convinsă că Bertrand lucrează la un virus, Elizabeth a angajat echipa militară SSR (Suport pentru Supraveghere şi Reacţie), condusă de Christoph Brüder, pentru a-l găsi, dar Bertrand s-a sinucis pentru a nu fi prins. Elizabeth a găsit între bunurile lui Betrand sigiliul cilindric şi a apelat la Robert pentru ajutor, dar acesta a dispărut în Veneţia. Când Robert foloseşte calculatorul Siennei pentru a-şi verifica adresa de e-mail, atât echipa SSR, cât şi Vayentha, îi descoperă locaţia. De acolo începe urmărirea.

Sienna şi Robert ajung în Palazzo Vecchio, unde se află fresca ”Battaglia di Marciano” a lui Giorgio Vasari, care conţine mesajul ”cerca trova”. De la Marta Alvarez, custodele muzeului, află că Robert şi Ignazio Busoni, director al Museo dell’Opera del Duomo, fuseseră acolo cu o seară înainte pentru a vedea masca lui Dante, împrumutată de Bertrand muzeului. Chiar când descoperă că cei doi furaseră artefactul, Marta e sunată de secretara lui Ignazio, care o anunţă că acesta a murit şi îi transmite lui Robert indiciul unde să găsească masca. Robert şi Sienna se ascund în mansardă, dar îi găseşte Vayentha, pe care Sienna o împinge prin tavanul de pânză, omorând-o. Cei doi găsesc masca în Baptisteriul lui San Giovanni, iar pe spatele ei descoperă un text în spirală. Atunci apare Jonathan Ferris, care se pretinde a fi angajat OMS. Urmând indiciile textului, cei trei iau trenul spre Veneţia. Între timp, prefectul o invită pe Elizabeth pe iaht. În bazilica San Marco, Robert află despre dogele Enrico Dandolo, cel la care se referă textul de pe mască. Jonathan se prăbuşeşte lovit de Sienna, care reuşeşte să fugă chiar când soldaţii SSR pătrund în bazilică şi îl prind pe Robert. La bordul iahtului, Robert află adevărul despre cum a fost angajat de Elizabeth şi răpit de Consorţiu. Jonathan recunoaşte că el a jucat rolul doctorului Marconi, iar el şi prefectul sunt arestaţi. Robert, Elizabeth şi Christoph merg la mormântul dogelui, aflat în catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, unde află de la ghidul lor că apa care susură vine din fosta cisternă a oraşului, transformată în sală de concerte. Christoph găseşte acolo recipientul Solublon spart, iar Robert o zăreşte pe Sienna. Ea îi mărturiseşte că virusul fusese eliberat în urmă cu o săptămână, infectând fiecare individ de pe planetă cu scopul de a modifica ADN-ul oamenilor, astfel încât o treime din ei să devină infertili.

Elizabeth şi Sienna participă la o conferinţă în Geneva, unde susţin că, deşi abordarea nu a fost etică, efectele virusului sunt benefice pentru omenire. Robert merge la Palazzo Vecchio să returneze masca.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: