The One Plus One

the one plus one

Autor: Jojo Moyes

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti. De asemenea, varianta în limba română se poate achiziţiona de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti, sub titlul „Un bărbat și o femeie”.

Rezumat:

Jessica Rae Thomas este mamă singură a doi copii, are două slujbe şi niciun ajutor din partea soţului ei, Marty. De fapt, doar Constanza, alintată Tanzie, este fiica ei, în timp ce Nicky este fiul lui Marty cu Della, o fostă iubită. Jess şi Marty sunt despărţiţi de doi ani, el mutându-se la mama lui, Maria Costanza, în Yorkshire, iar ea rămânând în casa lor din Southampton, împreună cu copiii şi câinele lor, Norman. Tanzie are 12 ani şi e un geniu în matematică, iar profesorul ei, domnul Tsvangarai, o propune pentru a fi înscrisă la o şcoală de elită, St Anne’s, de unde i se oferă o bursă substanţială, însă Jess nu poate plăti diferenţa, iar Marty spune că nu are bani. Între timp, Nicky, care are 16 ani şi e un băiat introvertit, are probleme cu Jason Fisher şi gaşca lui de bătăuşi, care îl bagă în spital.

Jess şi prietena ei, Nathalie Benson, deţin o firmă de curăţenie, iar majoritatea clienţilor sunt în Beachfront, zona de case de pe litoral. Unul dintre proprietari, Edward Nicholls, întârzie mereu cu plata. Ed e un programator care, împreună cu amicul său din facultate, Ronan, îşi dezvoltă propria companie de IT, pe care o vând apoi unei corporaţii, Mayfly, continuând să lucreze ca angajaţi acolo. În urma divorţului de Lara, soţia lui italiancă, Ed pierde o parte din avere. Apoi o reîntâlneşte pe Deanna Lewis, fata de care în facultate erau îndrăgostiţi atât el, cât şi Ronan, şi Ed începe o relaţie cu ea. Vrând să o ajute financiar, o sfătuieşte să cumpere acţiuni la compania lui, iar Deanna şi fratele ei, Michael Lewis, profită, astfel că Ed ajunge să fie acuzat de comerţ de bursă ilicit. Mai mult, îşi pierde locul de muncă şi prietenia lui Ronan. Într-o seară, Ed ajunge în barul unde Jess e chelneriţă şi, după multe pahare de băutură, ea îl duce acasă cu ajutorul lui Liam Stubbs, un amic taximetrist. Jess găseşte în taxi legitimaţia de serviciu a lui Ed şi un teanc de bancnote, pe care le ia cu gândul să le returneze, însă nevoia de bani o împinge să amâne momentul, iar Ed nu realizează pierderea.

Domnul Tsvangarai îi dă lui Jess ideea să o ducă pe Tanzie la Olimpiada de Matematică deoarece premiul i-ar da şansa să se înscrie la St Anne’s. Astfel, Jess ia maşina veche a lui Marty şi, împreună cu copiii şi cu Norman, pornesc spre Aberdeen, Scoţia, locaţia concursului, însă, nu după mult timp, poliţia îi opreşte, iar Jess e amendată pentru asigurarea expirată. Tocmai atunci, apare Ed şi se oferă să îi ducă el. Călătoria le ia mai multe zile deoarece lui Tanzie îi e rău de la viteză. Ed îl ajută pe Nicky să îi joace feste lui Jason pe internet, apoi îl sfătuieşte să scrie un blog pentru a-şi face prieteni. Când lui Ed îi e rău de la mâncarea dintr-un local, Jess are grijă de el şi astfel se apropie unul de celălalt. Aproape de Aberdeen, Norman se sperie din cauza unor vaci şi îi strică ochelarii lui Tanzie, iar Ed face tot posibilul să îi ducă alţi ochelari în sala de concurs. Tanzie e convinsă că nu va câştiga şi, pentru a o înveseli, Jess îl roagă pe Ed să îi ducă la Marty, însă aşa află că el locuieşte la noua lui familie, Linzie Fogarty şi cei doi copii ai ei, Suze şi Josh. Jess acceptă să îi lase pe copii cu Marty pentru o noapte şi să îl însoţească pe Ed la părinţii săi, dar sunt nevoiţi să meargă la spital, unde tatăl lui e internat din nou. Jess îi cunoaşte pe părinţii lui Ed, Anne şi Bob Nicholls, şi pe sora lui, Gemma, iar el le spune despre probleme sale juridice. La întoarcere, Ed montează o cameră de supraveghere pe casa lui Jess. Din întâmplare, el îşi găseşte legitimaţia şi realizează că Jess i-a luat banii, astfel că o părăseşte. Când Tanzie e atacată pe stradă de gaşca lui Jason, Norman aleargă în ajutorul ei şi e lovit de o maşină, iar băieţii fug. Nicky scrie pe blog despre întâmplare, iar oamenii le donează banii necesari spitalizării lui Norman, care supravieţuieşte. Poliţia îi prinde pe atacatori datorită camerei de supraveghere, iar familia Fisher e alungată din comunitate. Jess se angajează la diverse munci de reparaţii şi îi trimite lui Ed rate din datorie. Totodată face demersurile pentru ca Marty să plătească pensie alimentară.

Ed decide să pledeze vinovat şi primeşte ca pedeapsă doar amendă. El şi Ronan se împacă şi decid să pornească împreună o altă companie. Când Ed e sunat de unul din organizatorii Olimpiadei pentru a-l anunţa că, din cauza unei întrebări greşite, vor relua concursul în Basingstoke, el se oferă din nou să o ducă pe Tanzie la concurs. Tanzie câştigă şi apoi se înscrie la St Anne’s. Jess şi Ed rămân împreună.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: