Iubiri de altădată

iubiri de altadata

Autor: Elizabeth Noble

Titlu original: The Way We Were

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinul online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Susannah Hammond îşi cunoaşte dragostea vieţii, pe Robert Rossi, când amândoi au şaisprezece ani, la liceu, într-un orăşel din Anglia. În prezent, la aproape patruzeci de ani, Susannah e avocată în Londra, e divorţată de primul ei soţ, Sean Dexter, care a părăsit-o pentru o altă femeie înainte de a împlini trei ani de căsnicie, şi trăieşte cu Douglas, un fost coleg avocat, tatăl divorţat a trei copii. Încercând să le fie mamă vitregă lui Daisy, Rosie şi Fin, şi în acelaşi timp să îi fie pe plac lui Doug, Susannah nu e fericită.

La nunta lui Alexander, fratele ei mai mic, cu Chloe, care are loc la biserica din satul lor natal, Susannah participă singură. Acolo îi reîntâlneşte pe părinţii ei, Rosemary şi Clive, şi pe fratele ei mai mare, Alastair, împreună cu familia lui, soţia Kathryn şi cei trei copii, Millie, Sadie şi Oscar. Apoi, îi revede pe Rob şi pe mama acestuia, Lois, ceea ce îi trezeşte amintiri. După terminarea liceului, Susannah a plecat la facultate, iar Rob şi-a început cariera de pilot în armată, fiind trimis în războiul din Golf. Datorită lui Matt, un amic din liceu, Susannah a reuşit să-şi facă prieteni noi, însă, după o seară petrecută cu ei într-un bar, Susannah l-a înşelat pe Rob cu Matt. Când i-a mărturisit lui Rob greşeala făcută, relaţia lor s-a terminat.

Simţindu-se vinovată pentru ruperea legăturii cu familia Rossi, de care în trecut fusese foarte apropiată, Susannah le face o vizită lui Lois şi soţului ei, Frank. Ambii sunt foarte amabili cu ea, însă constată cu regret că starea lui Frank, diagnosticat de curând cu o boală neuromotorie, se degradează treptat. De la ei află că Rob nu s-a căsătorit niciodată, ea fiind considerată dragostea vieţii lui.

Relaţia dintre Susannah şi Doug pare că nu mai poate fi reparată. Deşi încearcă să le fie alături copiilor şi să formeze o familie, nici Doug şi nici fosta lui soţie, Sylvie, nu o lasă. Totuşi, după ce le ajută pe Daisy şi pe Rosie în problemele cu băieţii şi, respectiv, cu colegele răutăcioase de la şcoală, fetele încep să o îndrăgească pe Susannah, chiar dacă timp de opt ani de zile au ignorat-o. În acelaşi timp, Susannah se străduieşte să-i fie alături prietenei ei din copilărie, Amelia Lloyd, diagnosticată cu cancer, dar cu şanse mari de supravieţuire în urma tratamentului de chimioterapie. Amelia e divorţată de soţul ei, Jonathan, cu care are trei copii, Elizabeth, Victoria şi Sean, a căror naşă e Susannah. În urma diagnosticului, Jonathan şi Amelia se împacă, rămânând împreună şi după vindecarea ei. Susannah află de la Amelia despre căsătoria lui Rob cu o colegă din armată, mult mai tânără ca el.

Rob o sună pe Susannah şi îi propune să se întâlnească la o cafenea din Londra. El îi mărturiseşte că a căutat-o după ce s-a întors din război, dar a văzut-o cu Sean. După mai multe întâlniri, încep o relaţie de iubire, deşi Rob e proaspăt căsătorit cu Helena, plecată în misiune în războiul din Afganistan, iar Doug o cere în căsătorie pe Susannah în timpul petrecerii organizate cu ocazia zilei ei de naştere. Susannah îl părăseşte pe Doug şi aşteaptă ca şi Rob să-şi părăsească soţia de îndată ce aceasta se întoarce în ţară. În timp ce Rob se află cu Susannah la căsuţa din Franţa a părinţilor ei, Frank ajunge în spital, inconştient, iar Rob se simte vinovat că nu i-a fost alături în ultimele clipe. Apoi, Helena este rănită în timpul unui zbor cu elicopterul şi îşi pierde un picior, astfel că Rob nu o poate părăsi. Lois intervine şi ea, şi o vizitează pe Susannah pentru a-i cere să nu-i distrugă căsnicia fiului ei. Rob îi mărturiseşte Helenei că a înşelat-o, dar îi promite că nu se va mai întâmpla. Decizia lui Rob e să renunţe la Susannah.

Alex şi Chloe îşi anunţă părinţii că vor avea un copil, iar vestea o face pe Susannah să îşi amintească de sarcina pierdută de ea la începutul căsniciei cu Sean. Ca o ultimă şansă de a deveni mamă, Susannah îşi doreşte să fi rămas însărcinată cu Rob, însă dorinţa nu i se împlineşte. După despărţirea definitivă de Rob, Susannah e nevoită să îşi continue viaţa singură, având totuşi speranţa că într-o zi va iubi din nou.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: