Înainte să te cunosc

inainte sa te cunosc

Autor: Jojo Moyes

Titlu original: Me Before You

Seria: Me Before You #1

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti Librex.

Rezumat:

Louisa Clark are 26 de ani şi locuieşte într-un orăşel turistic din Anglia, în casa părinţilor săi, Josephine şi Bernard, alături de bunicul său şi de Katrina, sora ei, mamă singură a unui băieţel de 5 ani, Thomas. Louisa e chelneriţă la cafeneaua Buttered Bun şi are o relaţie de şapte ani cu Patrick, care e antrenor personal. Viaţa ei se schimbă când îşi pierde slujba deoarece patronul cafenelei, Frank, e nevoit să închidă localul. Într-o perioadă scurtă, Louisa încearcă mai multe slujbe care nu i se potrivesc, precum muncitoare la o fabrică de procesare a cărnii de pui sau vânzătoare la un fast-food. În final, reuşeşte să obţină un interviu pentru a fi îngrijitoarea unui tetraplegic, pe un salariu foarte bun.

Will Traynor are 35 de ani şi, în urmă cu doi ani, a rămas paralizat după ce a fost lovit accidental de o motocicletă. Provenind dintr-o familie înstărită, Will avea o carieră de succes, o iubită frumoasă, Alicia, şi o viaţă plină de aventuri. După accident, a renunţat la compania sa şi a îndepărtat-o pe Alicia, mutându-se într-o anexă a casei părinţilor săi, Camilla şi Steven. Will are în permanenţă nevoie de Nathan, asistentul său medical, şi de o îngrijitoare, post pe care Camilla i-l oferă Louisei pe o perioadă de şase luni. Iniţial, Will o respinge pe Louisa, dar ea reuşeşte să se apropie de el, şi chiar îl convinge să o lase să îl tundă şi să îl bărbierească. Apoi, ea aude o conversaţie între Camilla şi Georgina, sora lui Will, şi află că el e hotărât să se sinucidă cu ajutorul unei societăţi din Elveţia, numită Dignitas, iar familia lui are şase luni la dispoziţie pentru a se obişnui cu ideea. Camilla speră să îl facă să se răzgândească şi îi cere ajutorul Louisei pentru asta. Louisa începe să plănuiască diverse activităţi, prima dintre ele fiind participarea la cursele de cai, unde ea şi Nathan au dificultăţi în transportarea lui Will din cauza noroiului din jurul hipodromului. Apoi, Louisa intră în contact pe internet cu alţi tetraplegici, care îi dau speranţă. Will o invită pe Louisa la concertul unui prieten, ceea ce rezultă într-o seară minunată pentru amândoi. De ziua Louisei, Will e invitat la familia Clark, iar între el şi Patrick apare o rivalitate, accentuată de faptul că Louisa apreciază mai mult cadoul de la Will, două perechi de colanţi în dungi galbene şi negre, preferaţii ei în copilărie, decât cadoul de la Patrick, un lănţişor de argint care nu e pe stilul ei. O altă ieşire reuşită e la o degustare de vinuri, după care Louisa şi Will se opresc la un salon şi îşi fac amândoi tatuaje. Când Louisa nu mai suportă aglomeraţia din casa ei, atât Will, cât şi Patrick se oferă să o găzduiască, iar ea alege să se mute la iubitul ei. Apoi, Bernard îşi pierde serviciul, iar Will îi sugerează lui Steven, care e administrator al castelului Stortfold, emblema oraşului, să îl angajeze. Într-o zi, Will şi Louisa fac o excursie la castel, unde el o provoacă să treacă prin labirint. Louisa intră în panică şi are nevoie de ajutorul lui Will ca să iasă de acolo, după care îi povesteşte despre experienţa traumatizantă prin care a trecut la 20 de ani, când a ajuns în labirint cu un grup de băieţi, drogată, şi neştiind niciodată ce i s-a întâmplat de fapt.

Will şi Louisa participă la nunta Aliciei cu Rupert, fostul lui partener de afaceri, unde se simt foarte bine, spre mirarea celorlalţi. Louisa îl convinge pe Will să accepte o vacanţă într-un loc special amenajat, apoi îl anunţă pe Patrick că nu merge cu el la triatlonul din Norvegia, unde urmează ca el să participe, iar cei doi se despart. Când Will se îmbolnăveşte de pneumonie, planurile lor se anulează, însă, cu ajutorul lui Ritchie, unul din prietenii ei tetraplegici, Louisa reuşeşte să organizeze o altă vacanţă în Mauritius, la un hotel luxos, unde ea, Will şi Nathan petrec zece zile minunate. În ultima zi, Louisa îi mărturiseşte lui Will că îl iubeşte dar, chiar dacă simte la fel, el nu vrea să renunţe la planul său. La întoarcere, Louisa îşi dă demisia, dar apoi îşi dă seama că a făcut o greşeală şi, când Camilla îi cumpără un bilet de avion spre Elveţia, rugând-o sa îi fie alături lui Will, acceptă să meargă.

După sinucidere, are loc o anchetă, dar se constată că totul a fost legal. Cu toate acestea, Camilla, care e un judecător respectat, îşi dă demisia. Ea şi Steven se despart, el rămânând cu amanta lui, Della. Într-o scrisoare, pe care Louisa o citeşte într-o cafenea din Paris, conform instrucţiunilor lui Will, află despre moştenirea pe care el i-a lăsat-o pentru continuarea studiilor şi refacerea vieţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: