Domeniul

domeniul

Autor: John Galsworthy

Titlu original: The Country House

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

Familia Pendyce locuieşte la Worsted Skeynes, domeniul lor din Anglia. Horace Pendyce, moşierul, şi soţia sa, Margery, organizează adesea petreceri şi sesiuni de vânătoare la care participă rude şi prieteni. În timpul unei astfel de întâlniri, pe moşie ajung mai mulţi invitaţi, printre care onorabilii Gertrude şi Geoffrey Winlow, lady Ellen şi sir James Malden, pastorul Hussell Barter, Helen Bellew şi generalul Charles Pendyce, fratele lui Horace. Copiii moşierului, George, Gerald, Bee şi Norah, sunt şi ei prezenţi. George, fiul cel mare, locuieşte la Clubul Stoicilor din Londra, Gerald e căpitan în armată, iar Bee e logodită cu tânărul Cecil Tharp. Helen, care şi-a părăsit soţul, pe Jaspar Bellew, în urmă cu doi ani, îşi petrece timpul în compania lui George, care se îndrăgosteşte de ea.

În Londra, pe terenul de curse de la Newmarket Heath, Ambler, calul deţinut de George, câştigă cursa, însă Blacksmith, antrenorul calului, îl concediază pe jocheul Swells pentru că a câştigat prea detaşat. Tot atunci, Jaspar îi vede pe Helen şi George împreună. La Worsted Skeynes, lumea se adună pentru o serată dansantă, iar Margery îşi exprimă admiraţia pentru Helen, care îi este verişoară îndepărtată, deşi Ellen afirmă că o consideră o femeie periculoasă. De data aceasta, Helen petrece mai mult timp cu un alt invitat, căpitanul Maydew. Gregory Vigil, văr primar cu Helen şi tutorele ei, o vizitează pe Margery, care îi este şi ea verişoară, şi îi spune că divorţul lui Helen de Jaspar este necesar. Gregory o idolatrizează pe Helen şi este îndrăgostit de ea. În acea seară, docarul lui Jaspar trece pe lângă gară, unde aproape îl calcă pe Horace. Jaspar o vizitează pe Helen la Londra.

Gregory apelează la avocatul Edmund Paramor pentru divorţul dintre Helen şi soţul ei. Edmund îl sfătuieşte să găsească dovezi împotriva lui Jaspar, dar Gregory, care conduce Societatea pentru Salvarea Femeilor şi Copiilor, vrea ca divorţul să fie amiabil. Ellen o vizitează pe Margery ca să îi spună că Fred, fiul ei, l-a vazut pe George luând cina cu Helen, însă Margery se arată indiferentă. Gregory vine la Worsted Skeynes pentru a o anunţa pe Margery că a început demersurile pentru divorţ, iar Hussell, care se află şi el în vizită, îşi exprimă dezacordul, ceea ce duce la o dispută între el şi Gregory. Jaspar intentează procesul de divorţ împotriva lui Helen şi îl acuză pe George de complicitate, cerându-i să-l despăgubească, apoi îi trimite lui Horace o scrisoare în care îl anunţă că îşi va retrage plângerea împotriva lui George doar dacă acesta se desparte de Helen. Horace îi cere lui George să salveze onoarea familiei, dar acesta refuză. Horace organizează un consiliu la Worsted Skeynes, la care participă Hussell, Edmund şi Gregory. Gregory propune să-i lase pe George şi Helen să se căsătorească după divorţ, dar Horace se opune căsătoriei, iar Hussell se opune divorţului.

Tipping, noul jocheu angajat de Blacksmith, îl loveşte pe Ambler cu cravaşa în timpul unei curse, ceea ce îl face să iasă pe locul al doilea, iar pe George să piardă banii pariaţi şi, ulterior, să-şi vândă calul. Când află despre pariuri, Horace vrea să-l dezmoştenească pe George, însă legal nu poate face acest lucru, astfel că decide să-l renege. Margery îşi părăseşte soţul şi pleacă la Londra pentru a-şi întâlni fiul, însă George îi refuză ajutorul. Helen pune într-un plic un colier, un pandantiv, un inel cu diamante şi banii obţinuţi din vânzarea altor bijuterii, şi, după o ultimă vizită la atelierul unde locuieşte George, îi pune plicul în cutia de scrisori, încheindu-şi astfel socotelile cu el, apoi aruncă în fluviu cheia ei de la atelier. În aceeaşi zi, George trebuie sa meargă la teatru cu mama sa, însă nu se prezintă la întâlnire. În ziua următoare, Margery o vizitează pe Helen, care îi spune că nu îl iubeşte pe George, dar îi dă lui Margery noua lui adresă. La atelier, Margery se asigură că fiul ei va trece cu bine peste despărţire. George îi dă mamei sale bijuteriile de la Helen, iar ea le aruncă în fluviu. Margery îi scrie lui Gregory adevărul despre Helen, însă nu reuşeşte să-i schimbe părerea despre ea.

Margery se întoarce acasă şi se împacă cu Horace. Apoi, îl vizitează pe Jaspar pentru a-i spune despre despărţire, iar el îi promite că renunţă la plângerea împotriva lui George din respect pentru ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: