Casa de la Riverton

casa de la riverton

Autor: Kate Morton

Titlu original: The Shifting Fog (The House at Riverton)

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

La vârsta de 14 ani, în 1914, Grace Reeves începe să lucreze ca menajeră în casa de la Riverton, din Saffron Green, Marea Britanie, trimisă de mama ei, care şi ea fusese angajată acolo. În prezent, în anul 1999, Grace locuieşte la un azil, unde o vizitează o regizoare americană, Ursula Ryan, care face un film despre evenimentele din 1924 de la Riverton. Grace îşi aminteşte despre perioada aceea.

Înainte de Primul Război Mondial, la Riverton locuiesc lordul Ashbury Hartford şi soţia sa, lady Violet, precum şi maiorul Jonathan, primul lor fiu, cu soţia sa, Jemima, şi Frederick, al doilea fiu, văduv, cu trei copii: David, de 16 ani, Hannah, de 14 ani, şi Emmeline, de 10 ani. În vacanţa de iarnă, David îl aduce cu el pe colegul său, Robert Hunter, fapt care stârneşte invidia surorilor. Însă, până la Crăciun, Emmeline ajunge să-l îndrăgească pe Robbie. Într-o zi, Grace merge în sat pentru a cumpăra o carte şi o întâlneşte pe Hannah în faţa şcolii de secretariat. Hannah crede că şi Grace ia lecţii de stenografie în secret, ca şi ea. În 12 iulie 1916, la o zi după înmormântarea maiorului Jonathan şi a lordului Ashbury, Jemima naşte o fetiţă, Gytha, cu care, ulterior, se stabileşte în America. În acel an, mai pleacă la război David, Robbie şi valetul Alfred Steeple. În 1917, David moare. Frederick, care are o fabrică de maşini, apelează pentru finanţare la Simion Luxton, un afacerist american. Simion vine la Riverton cu soţia, Estella, şi cu fiul, Theodore, dar nu aprobă finanţarea. Lady Violet pune la cale căsătoria lui Hannah cu Teddy, însa moare înainte de anunţarea logodnei. În 1919, cu toate că Frederick se opune nunţii, Hannah şi Teddy se căsătoresc şi se mută la Londra, luând-o şi pe Grace cu ei. Emmeline vrea să devină actriţă şi fuge la Londra cu Philippe, un cineast francez. Hannah o găseşte cu ajutorul unui detectiv particular şi, împreună cu Grace, o duce la casa lor. Întâmplarea o face pe Grace să rateze întâlnirea cu Alfred. Hannah îi dă lui Grace o stenogramă în care îi mulţumeşte, iar Grace apelează la Lucy Starling, fosta secretară a lui Frederick, pentru a-i citi biletul. Atunci Lucy îi spune că Alfred a dus-o la teatru. În 1922, la înmormântarea mamei lui Grace, asistă din depărtare şi Frederick, ceea ce o face pe Grace să realizeze legătura dintre el şi mama ei, şi faptul că ea şi Hannah sunt surori după tată. Când Alfred o cere pe Grace în căsătorie, ea alege să rămână lângă Hannah, iar el ajunge să se însoare cu Lucy. Frederick moare dupa câteva săptămâni, iar zvonul e că s-ar fi sinucis. În Londra, Robbie, care a ajuns un poet vestit, o vizitează pe Hannah pentru a-i înapoia o carte de-a lui David. Cei doi devin amanţi şi, pentru a păstra secretul, Robbie începe să iasă şi cu Emmeline.

În 1924, Teddy decide mutarea la Riverton pentru a se lansa în politică acolo, iar în 21 iunie, organizează o mare petrecere. Hannah îi dăruieşte lui Grace un medalion. La miezul nopţii, Grace găseşte în camera ei două scrisori de la Hannah, una pentru ea, stenografiată, şi una pentru Emmeline, în care Hannah îşi anunţă sinuciderea. Grace o alertează pe Emmeline şi merg împreună la lac, unde se află Hannah şi Robbie. Dându-şi seama că cei doi vor să fugă, Emmeline îi ameninţă cu pistolul găsit în haina de pe ea. Hannah reuşeşte să ia arma, dar, când Robbie îi cere să-şi omoare sora, îl împuşcă. Varianta oficială, cea declarată de Emmeline şi care apare şi în film, e că Robbie s-a sinucis. Ulterior, Grace află că, în stenogramă, Hannah îi descrie planul şi îi cere complicitatea, iar în medalion se află cheia de la un seif cu bani. După incident, Emmeline se întoarce la Londra şi Hannah află că e însărcinată. Emmeline moare într-un accident de maşină din cauza consumului de alcool, iar Hannah moare de depresie la naşterea fiicei ei, Florence. Deborah, sora lui Teddy, îşi dă seama că fetiţa nu e a lui, astfel că el o trimite pe Florence în America, la Jemima. Grace se mută de la Riverton.

Grace se specializează în arheologie, se căsătoreşte cu John Bradley şi are o fiică, Ruth, însă căsnicia lor nu durează. La vârsta de 65 de ani, Grace îl reîntâlneşte pe Alfred, iar cei doi rămân împreună timp de 20 de ani, până la moartea lui. Ea îşi înregistrează toate amintirile despre Riverton pe casete, pe care i le dă scriitorului Marcus McCourt, nepotul ei şi fiul lui Ruth, care promite să scrie o carte despre adevăr. Ursula, a cărei bunică e Florence, reuşeşte să lanseze filmul. Grace moare la 99 de ani.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: