Portretul lui Dorian Gray

portretul lui dorian gray

Autor: Oscar Wilde

Titlu original: The Picture of Dorian Gray

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În Londra secolului al XIX-lea, pictorul Basil Hallward îl întâlneşte pe tânărul Dorian Gray şi devine fascinat de frumuseţea acestuia. Basil îl convinge pe Dorian să îi pozeze şi, în timpul unei şedinţe de pictură, lordul Henry Wotton, căruia prietenii îi spun Harry, îl vizitează pe pictor şi se împrieteneşte cu modelul său. Harry îl influenţează pe Dorian cu ideile sale cinice şi cu superficialitatea sa. Când portretul e gata, Basil i-l face cadou lui Dorian, însă acesta este invidios pe imaginea perfectă din tablou şi îşi exprimă dorinţa ca cel din portret să îmbătrânească în locul său.

Într-o seară, Dorian ajunge la o mică sală de teatru cu actori mediocri şi decoruri de proastă calitate, însă unde îi atrage atenţia tânăra şi frumoasa actriţă Sibyl Vane, eroina din piesele lui Shakespeare jucate acolo. Dorian şi Sibyl se îndrăgostesc unul de celălalt şi plănuiesc să se căsătorească. Sibyl îi anunţă pe mama şi pe fratele ei că are un iubit pe care îl numeşte Prinţul Fermecat, fără să le spună numele lui adevărat. Fratele lui Sibyl, James Vane, e pregătit să plece ca marinar înspre Australia şi nu apucă să-l cunoască pe alesul surorii sale. Dorian îşi cheamă prietenii, pe Basil şi pe Harry, la una din piesele în care joacă Sibyl, şi cei doi sunt îngroziţi de interpretarea actriţei. Când Dorian o critică pe Sibyl, aceasta îi mărturiseşte că, înainte de a fi îndrăgostită de el, îşi punea sufletul în rolurile sale, dar acum nu o mai interesează actoria. El consideră însă că doar o actriţă merită dragostea lui şi o părăseşte. A doua zi, pe când regretă actul său, Dorian află că Sibyl s-a sinucis. Tot atunci vede că portretul său s-a schimbat, afişând răutate, astfel că decide să-l ascundă într-o cameră încuiată.

După optsprezece ani, înfăţişarea lui Dorian Gray e neschimbată, însă viaţa sa plină de alcool, droguri şi desfrânare a făcut ca portretul său să fie de nerecunoscut. La rândul său, i-a influenţat negativ pe toţi cei care i-au fost prieteni, excepţie făcând Basil, de care s-a îndepărtat, şi Harry, care are propriile sale convingeri. Basil îl vizitează pe Dorian într-o seară, înainte de a lua trenul spre Paris, în încercarea de a afla dacă lucrurile groaznice care se spun despre prietenul său sunt adevărate. Pentru a-i răspunde la întrebări şi a-i arăta adevărata sa faţă, Dorian îl duce pe Basil în încăperea în care şi-a ascuns portretul, dar când pictorul începe să-i facă reproşuri, îl înjunghie. A doua zi, Dorian îl cheamă pe Alan Campbell, om de ştiinţă şi chimist, unul din foştii săi prieteni, şi îl şantajează să-l ajute să scape de cadavru. La puţin timp după această întâlnire, Alan se sinucide.

În timpul vizitei sale într-un bar rău famat, Dorian e acostat de una din femeile de acolo, care i se adresează cu ”Prinţul Fermecat”. James, care se află în acelaşi bar, aude numele şi vrea să îl omoare pe Dorian, însă acesta îl convinge că îl confundă cu un om mult mai în vârstă. După ce îl lasă să plece, James află de la aceeaşi femeie că Dorian e cel care i-a distrus şi ei viaţa acum optsprezece ani.

Dorian are o proprietate numită Selby Royal, unde îşi invită adesea prietenii. Într-una din seri, în timp ce se află în seră alături de Harry şi alţi prieteni, Dorian îl vede la geam pe James şi leşină de spaimă. Când îşi revine, se convinge că a fost doar o închipuire, însă în timpul partidei de vânătoare organizate pe domeniu, sir Geoffrey Clouston trage după un iepure în tufiş, dar ucide în schimb un om. Dorian îl recunoaşte ca fiind James şi ştie că nu mai trebuie să se teamă pentru viaţa sa.

La câteva săptămâni după dispariţia lui Basil, Dorian îi mărturiseşte lui Harry că el l-a omorât, însă acesta nu îl crede în stare de crimă. Apoi, Dorian povesteşte despre altruismul de care a dat dovadă părăsind-o pe Hetty Merton, o fată de la ţară, îndrăgostită de el. În aceeaşi seară, Dorian vrea să vadă dacă portretul arată vreo schimbare în bine ca urmare a deciziei sale de a fi mai bun, însă constată că, din contră, tabloul afişează o pată mare de sânge reprezentând crima comisă. Dorindu-şi o viaţă nouă, Dorian înjunghie portretul cu acelaşi cuţit cu care l-a ucis pe Basil, însă acest lucru îl ucide pe el. Servitorii care reuşesc să pătrundă în încăpere îşi recunosc cu greu stăpânul, un om bătrân şi urât, înjunghiat în inimă. Portretul, însă, înfăţişază un Dorian Gray tânăr şi frumos, aşa cum îl cunosc toţi.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: