The Love and Death of Caterina

the love and death of caterina

Autor: Andrew Nicoll

SPOILER ALERT! 

Rezumat:

Luciano Hernando Valdez, căruia apropiaţii îi spun Chano, este un scriitor foarte apreciat într-o ţară latino-americană aflată sub regim dictatorial. El îşi petrece timpul cu prietenii săi profesori la universitate, doctorul Joaquin Cochrane, Costa, De Silva şi părintele Gonzales, dar şi cu Maria Marrom, amanta sa şi soţia bancherului Ernesto Marrom, sau făcând vizite la casa de toleranţă a lui Madame Ottavio. Fără să ştie, Chano este atent supravegheat de şeful poliţiei, comandantul Camillo, despre care mama sa, Sophia Antonia de la Santisima Trinidad y Torre Blanco Valdez, afirmă că i-a ucis soţul.

Într-o perioadă în care duce lipsă de inspiraţie şi nu reuşeste să scrie o nouă carte, Chano o întâlneşte pe Caterina, o frumoasă studentă din clasa de matematică a doctorului Cochrane. Caterina, chelneriţă în cafeneaua unde se întâlnesc profesorii de obicei, este admiratoarea scriitorului Valdez şi îi dă acestuia un bilet în care îi menţionează că şi ea scrie, stârnindu-i interesul. Cei doi încep o relaţie de iubire, iar Chano ajunge chiar să i-o prezinte mamei lui ca viitoare soţie.

Doctorul Cochrane pleacă anual într-o călătorie cu vaporul pentru a se întâlni cu Valdez, tatăl lui Chano, care se ascunde de autorităţi, şi despre care doar profesorul mai ştie că este în viaţă. În fiecare an îi duce acestuia tort de ziua lui, noutăţi despre Chano şi Sophia, şi o carte scrisă de fiul său. În tinereţe, Valdez, un avocat care îi ajuta pe alţii, ajunsese în atenţia lui Camillo. Într-o seară, când Sophia s-a întors acasă fără soţul ei, Camillo şi-a dat seama că avocatul a fugit şi a atacat-o pe femeie, iar Chano a sărit să o apere. Poliţistul l-a lovit şi a vrut să-l împuşte, dar Sophia l-a salvat spunând că băiatul e fiul său. Martor ascuns al acestor întâmplări şi singurul care a aflat secretul a fost Cochrane.

La facultate are loc o explozie. Camillo descoperă că studentul care s-a sinucis purtând bomba se numea Oscar Miralles şi era prieten cu Caterina. Astfel comandatul începe să o urmărească şi pe ea, considerând că încă nu i-a prins pe toţi cei implicaţi în atentat. Întrebat despre iubita lui, în timpul uneia din întâlnirile întâmplătoare cu Camillo, Chano neagă implicarea ei.

Caterina îi arată lui Chano o poveste scrisă de ea şi acesta, încercând să o ajute, îi trimite povestea lui Juan Ignacio Correa, redactorul revistei ”The Salon”. Cu ajutorul asistentei sale, Marta Alicia Cantaluppi, redactorul revoluţionează întreaga revistă, şi îşi face reclamă în faţa concurenţei. Toate acestea se întâmplă deoarece Correa presupune că Valdez e autorul, şi publică povestea sub numele lui, ceea ce înseamnă un succes imens pentru revistă. Primind plata cuvenită şi un exemplar al revistei, Chano îşi dă seama de eroare, şi îşi dă întâlnire cu Caterina în parc pentru a-i da banii şi a-i explica situaţia, însă aceasta consideră că el i-a furat povestea şi îl părăseşte. În acelaşi parc se află şi Cochrane urmărindu-l pe unul din grădinari. Când o vede pe Caterina, o convinge să îl conducă acasă cu promisiunea să-i povestească mai multe despre viaţa scriitorului. Totul se întâmplă sub ochii lui Camillo.

Aflând secretul lui Cochrane şi convinsă că Chano are nevoie de iubirea ei, Caterina se întoarce la el. Are cu ea o altă carte pe care a scris-o şi pe care i-o dă să o citească. Chano realizează că e o carte foarte bună şi, cuprins de invidie, îl sună pe Camillo spunându-i că atât Caterina cât şi Cochrane au fost implicaţi în atentatul cu bomba. Comandantul îi arestează, după care îl informează pe Chano că cei doi au încercat să evadeze, ceea ce le-a adus moartea. Tot de la comandant află că iubita sa era însărcinată.

Chano Valdez ajunge din nou în atenţia publicului datorită noii sale cărţi, mult mai bună decât cele de dinainte. Îşi continuă viaţa admirat de cei din jur, dar urmărit de consecinţele faptelor sale.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: