Jertfa iubirii

jertfa iubirii

Autor: Jojo Moyes

Titlu original: The Girl You Left Behind

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti, sub titlul „Fata pe care ai lăsat-o în urmă”.

Rezumat:

În Franţa anului 1916, în Primul Război Mondial, oraşul St. Péronne este ocupat de germani, iar Herr Kommandant Friedrich Hencken alege hotelul familiei Bessette, Le Coq Rouge, pentru a lua masa împreună cu soldaţii săi. Cu soţii plecaţi pe front, surorile Sophie şi Hélène reuşesc să-şi facă viaţa puţin mai bună datorită proviziilor nemţilor. Kommandant-ul admiră în mai multe ocazii portretul lui Sophie realizat de soţul ei, pictorul Édouard Lefèvre. În Ajunul Crăciunului, vecinii se întâlnesc la petrecerea de réveillon, în timp ce Sophie rămâne să-i servească pe nemţi. Kommandant-ul îi cere să danseze cu el, însă sunt văzuţi şi Sophie ajunge să fie bârfită de orăşeni, la fel ca Liliane Béthune. Chiar şi Aurélien, fratele ei, o condamnă. Când Liliane e prinsă de nemţi împărţind manifeste ale Rezistenţei, ea devine o eroină a oraşului, iar Sophie o ia în grijă pe Édith, fiica ei. Sophie află de la primar că Édouard a fost trimis într-un lagăr de represiune din Ardennes, astfel că îi cere Kommandant-ului să îi salveze soţul, oferindu-i în schimb tabloul. Însă el o vrea pe Sophie, iar ea cedează. Văzând dispreţul în ochii ei, Kommandant-ul o dă afară din camera lui, iar ea fuge cu tabloul. După câteva zile, nemţii vin şi după ea. Sophie o reîntâlneşte pe Liliane şi au grijă una de cealaltă în timp ce sunt duse înspre Germania. Sophie încă speră că Herr Kommandant îşi va ţine partea de înţelegere, dar Liliane crede că sunt duse la moarte, astfel că îi fură pistolul unui soldat şi se sinucide. La intrarea în Ströhen, Sophie îl întâlneşte pe Édouard.

În 2006, în Londra, Liv Halston, de 30 de ani, redactor independent, nu câştigă suficient cât să acopere taxele Casei de Sticlă, creaţia soţului ei arhitect, David, decedat în urma unui infarct. Liv o primeşte în casă pe Mo Stewart, fostă colegă de facultate, iar în schimb aceasta o ajută cu mâncare şi bani. La patru ani de la moartea lui David, Liv merge singură într-un bar unde i se fură poşeta şi Paul McCafferty, fratele patronului, Greg, îi oferă camera fiului său, Jake, Paul fiind divorţat. Având relaţii în poliţie, Paul îi recuperează geanta, iar el şi Liv încep o relaţie. Paul e director la Trustul de Identificare şi Retrocedare a operelor de artă, iar cazul la care lucrează e tabloul ”Fata pe care ai lăsat-o în urmă”, raportat de familia Lefèvre ca furat în 1917. În noaptea pe care şi-o petrece la Liv acasă, Paul vede tabloul la ea în dormitor, aflând că ea e Olivia Halston. Tabloul fusese un cadou din partea lui David în Barcelona, în luna lor de miere, când l-a cumpărat de la o americancă, Marianne Johnson, pentru 200 euro. Paul se întoarce la Liv cu cererea de retrocedare, însă ea nu vrea să renunţe la tablou şi se ajunge la proces.

Liv şi Mo merg la Paris pentru a vorbi cu Phillipe, fiul lui Aurélien Bessette, internat la un cămin de bătrâni, însă nu află decât că Sophie a fost renegată de familie din cauza relaţiei cu Herr Kommandant. Între timp, toate dovezile indică faptul că Herr Komandant a furat tabloul. Marianne declară că mama ei, Louanne Baker, corespondent de război, are tabloul dintr-un depozit de lângă Dachau, unde în 1945, în Al Doilea Război Mondial, au fost ascunse opere furate de nazişti. Liv e criticată în ziare, Mo se mută de la ea, şi Sven, asociatul lui David, îi cere să îşi retragă numele din companie. Când Liv e atacată de protestatari, Paul îşi dă seama că Janey Dickinson, asociata lui, e în spatele protestului, astfel că decide să o ajute pe Liv. La Marianne acasă, el descoperă jurnalele lui Louanne în care povesteşte cum a primit tabloul de la o femeie batrână care voia să scape de el, spunând că i-a distrus căsnicia. Acea femeie era Liesl, soţia Kommandant-ului Hencken. Apoi Paul o aduce pe Édith Béthune, care povesteşte cum i-a oferit tabloul lui Herr Kommandant ca dorinţă a lui Sophie. Pe spatele tabloului, Hélène a scris ”nu luat, ci dăruit”, şi astfel Liv câştigă procesul. După proces, Liv rămâne cu Paul şi se mută la el.

Sophie şi Édouard au primit identităţi noi şi s-au stabilit în Elveţia. Hélène şi Jean-Michel Montpellier, cu copiii lor, i-au vizitat în 1925. Édith a pierdut legătura cu ei după moartea lui Hélène în 1934.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: