Hoţul de cărţi

hotul de carti

Autor: Markus Zusak

Titlu original: The Book Thief

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Moartea a avut foarte mult de lucru în timpul celui de-al doilea război mondial, dar şi-a făcut timp să urmărească viaţa unei fete şi a persoanelor care trăiesc în jurul ei. Povestea despre Liesel Meminger, numită şi hoţul de cărţi, începe cu o călătorie cu trenul pe care fetiţa de nouă ani o face alături de mama şi de Werner, fratele ei mai mic, în 1939, la începutul războiului. Tatăl copiilor, bănuit a fi “Kommunist”, a dispărut, iar mama lor a considerat că le poate găsi o familie cu un trai mai bun. În drumul spre noua lor familie adoptivă, Werner se îmbolnăveşte şi moare. La înmormântarea băieţelului, Liesel găseşte pe jos “Manualul groparului”, care devine prima carte furată de ea.

Noua familie a lui Liesel, Rosa şi Hans Hubermann, se dovedesc a fi părinţi iubitori, chiar dacă Rosa e o femeie aspră şi iniţial lui Liesel îi e foarte greu să se acomodeze. La şcoală, fata e în urmă cu învăţătura, dar reuşeşte să-şi facă prieteni care o ajută, cel mai bun dintre ei fiind Rudy Steiner, vecin cu ea pe strada Himmel. În timpul nopţilor, Hans o ajută pe Liesel să progreseze cu cititul din noua ei carte. Timpul liber al fetei se împarte între citit, fotbal, întrunirile Tineretului Hitlerist, dar şi hoţiile la care ia parte alături de copiii săraci din zonă. În timpul unei manifestări din oraş, când germanii fac un foc mare în care ard mai multe cărţi, Liesel reuşeşte să fure o carte înainte să ardă.

Rosa spală şi calcă haine pentru oamenii bogaţi din Molching, orăşelul lor, însă clienţii renunţă pe rând la serviciile femeii din cauza sărăciei, singurii clienţi rămânând familia primarului. Rosa ajunge să o trimită doar pe Liesel în locul ei, iar Ilsa Hermann, soţia primarului, o lasă în bibliotecă şi îi dă cărţi să citească. Când şi familia Hermann este nevoită să renunţe la serviciile Rosei, Liesel fură o carte din bibliotecă drept răzbunare. Ulterior, revine de mai multe ori împreună cu Rudy pentru a fura cărţi, însă îşi dă seama că Ilsa ştie ce se întâmplă, ba chiar îi lasă geamul deschis ca să intre mai uşor.

Hans este vestit pentru felul în care cântă la acordeon, lucru învăţat de la camaradul său care i-a salvat viaţa în Primul Război Mondial, în timp ce el a murit. Drept răsplată, Hans îl ascunde în pivniţa casei lor pe Max Vandenburg, fiul de 24 de ani al prietenului său evreu, şi curând toţi se ataşează de tânărul boxer. Evreii captivi sunt adesea purtaţi prin oraşe, iar în timpul unei asemenea parade, Hans îi oferă pâine unui prizonier, ceea ce le aduce biciuirea, atât lui cât şi evreului. După incident, lui Hans îi e teamă că autorităţile îi vor percheziţiona casa şi îl trimite pe Max de la ei. Pedeapsa vine când Hans este trimis pe front într-o echipă de intervenţie. Tot din motive de nesubordonare, tatăl lui Rudy, Alex Steiner, este trimis pe front deoarece nu vrea să-şi lase fiul, apreciat ca atlet, să meargă la o şcoală militară. După un accident de maşină, Hans se alege cu un picior rupt, dar se întoarce acasă.

În timpul raidurilor aeriene, locuitorii se grupează în pivniţele mai sigure, iar Liesel le citeşte celorlalţi. Frau Holtzapfel o apreciază pe Liesel şi o cheamă periodic la ea să-i citească. Aproape de Crăciun, Rosa îi dă fetei cadoul din partea lui Max, cartea de schiţe şi poveşti scrisă de el, numită “Scuturătoarea de cuvinte”. Liesel îl caută pe Max la fiecare trecere a evreilor, iar în ziua în care îl întâlneşte, se aleg amândoi cu biciurea lor de către soldaţi. Rudy o împiedică să urmărească parada.

Liesel primeşte de la Ilsa Hermann o agendă în care îşi începe cartea autobiografică intitulată “Hoţul de cărţi”. În 1943, strada Himmel este bombardată pe neaşteptate, iar Moartea vine după familia lui Liesel, după Rudy şi familia lui, după Frau Holtzapfel, şi mulţi alţii. Liesel este singura supravieţuitoare datorită faptului că se află în pivniţă scriind. La vederea lui Rudy, îl sărută, dorindu-şi să fi facut gestul mai devreme. Familia Hermann o ia în grijă după tragedie.

După terminarea războiului, Max o găseşte pe Liesel în magazinul lui Alex Steiner. Hoţul de cărţi îşi continuă viaţa, se căsătoreşte şi are trei copii, şi moare abia la o vârstă foarte înaintată, în casa ei din Sydney. La întâlnirea cu Moartea, Liesel îşi primeşte cartea scrisă de ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: