Argintul preschimbat

argintul preschimbat

Autor: Naomi Novik

Titlu original: Spinning Silver

Recenzie:

Am citit această carte și nu îmi vine să cred cât de mult mi-a plăcut!!!

E o poveste despre oameni, Străvechi și un demon de foc. Totodată, e o poveste în care personajele principale sunt femei tinere, dar foarte puternice: Miryem, Wanda şi Irina. Miryem e evreică şi locuieşte cu părinţii ei în Pavys, un orăşel din ţara Lithvas. Ea devine cămătar în locul tatălui ei, care era prea blând cu datornicii, şi ajunge astfel în atenţia regelui Străvechi când încep să circule zvonurile că poate transforma argintul în aur. Străvechii sunt creaturi de gheaţă, foarte puternice în timpul iernii, când locuitorii din Lithvas sunt la mila lor. Wanda începe să slujească în casa lui Miryem pentru a răscumpăra datoria tatălui său şi învaţă de la ea să colecteze datorii. Prinţesa Irina se căsătoreşte cu frumosul şi tânărul ţar Mirnatius, care e posedat de un demon. Destinele celor trei tinere se împletesc şi se influenţează reciproc când ele ajung în centrul luptei eterne dintre gheaţă şi foc.

Deşi la prima vedere pare doar o poveste superbă, „Argintul preschimbat” are atât de multe trimiteri către situația evreilor în lume, încât mi s-a părut totul o mare metaforă. M-a surprins câtă imaginație a avut autoarea și cum a împletit mai multe planuri. Pe tot parcursul cărții am avut momente de WOW.

Cu ce am rezonat mai greu a fost faptul că povestea e spusă din perspectiva prea multor personaje. Uneori trebuia să citesc pasaje bune până să îmi dau seama din perspectiva cui se narează, mai ales că nu tot timpul povestitorii au fost dintre personajele principale. Dar, ca scriere, nu am nimic de reproșat, iar alegerea de a folosi atâția naratori doar adaugă la dificultatea de a scrie o asemenea operă. Pentru că această carte este, din punctul meu de vedere, o operă de artă.

O recomand cu multă căldură, în special pentru că este o poveste de iarnă!

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online CartepediaCărtureşti & Libris.

Despre autor:

Naomi Novik este o autoare americană de origine poloneză. Proza ei e încadrată în genul ficţiune speculativă, ale cărui elemente le-am identificat şi în „Argintul preschimbat”. Naomi Novik e cunoscută pentru seria „Temeraire”, dar ceea ce îmi doresc eu cel mai mult să citesc e „Aleasa Dragonului” („Uprooted”), un roman de sine stătător, despre care am citit doar review-uri bune.

Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui Naomi Novik, vă recomand următoarele edituri şi magazine online: Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti, LibrexLibris & Nemira.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: