Viaţa invizibilă a lui Addie LaRue

viata invizibila a lui addie larue

Autor: V.E. Schwab

Titlu original: The Invisible Life of Addie LaRue

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Bookzone sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Adeline „Addie” LaRue se naşte în 10 martie 1691, în Villon-sur-Sarthe, Franţa. Tatăl ei, Jean, e cioplitor în lemn şi, în vara anului 1698, o ia prima dată cu el la un târg în afara satului. Addie adoră poveştile spuse de Jean şi vrea să călătorească, contrar dorinţelor mama ei, Marthe. Ea desenează un băiat cu păr negru, cu care îşi închipuie că poate povesti. Estele Magritte, o femeie în vârstă pe care cei din sat o cred nebună, o învaţă pe Addie despre existenţa vechilor zei şi o avertizează să nu se roage niciodată după lăsarea întunericului. Când apar băieţii care vor să o peţească, Addie se roagă şi scapă de căsătorii. Însă, la vârsta de 23 de ani, părinţii o obligă să se mărite cu Roger, un văduv cu trei copii. În 29 iulie 1714, în ziua nunţii, Addie fuge în pădure şi se roagă zeilor, oferindu-le inelul din lemn făcut de Jean pentru ea. Ea nu observă când se înnoptează, iar zeul care îi răspunde şi care are înfăţişarea băiatului desenat de ea, îi oferă libertatea în schimbul sufletului ei. Când revine în sat, nici părinţii ei, nici Estele nu o mai recunosc. Addie descoperă că, de îndată ce oamenii o pierd din vedere, o uită, aşa că pleacă din sat. 

În 9 august, Addie ajunge la Paris, însă îi e greu să găsească cazare deoarece proprietarii uită că a plătit şi o dau afară. E nevoită să fure sau să îşi vândă trupul ca să câştige bani. Apoi descoperă că îi poate droga pe bărbaţi după ce aceştia i-au plătit cazarea. În 29 iulie 1715 şi apoi la cele mai multe aniversări ale târgului lor, zeul întunericului, căruia Addie îi pune numele Luc, apare pentru a o convinge să îi cedeze sufletul. Însă Addie nu renunţă la viaţă. În 1724, îmbrăcată în haine bărbăteşti, Addie îl întâlneşte pe Remy Laurent, care îşi dă seama că e femeie. Remy e primul bărbat cu care se culcă de plăcere, însă şi el o uită de îndată ce adoarme. În 1764, Addie revine în Villon-sur-Sarthe şi o vede pe Marthe în viaţă pentru ultima dată. Atât Jean, cât şi Estele muriseră demult. Uneori, Luc o ajută pe Addie, alteori o încurcă. El o scoate din Paris în timpul Revoluţiei din 1789 şi o duce în Florenţa, Italia. În 1806, Matteo Renatti o desează pe Addie în patul lui şi, chiar dacă nu e o schiţă fidelă a ei, i se văd cei şapte pistrui de pe faţă. De-a lungul timpului, pistruii ei vor apărea în diverse opere de artă deoarece, deşi oamenii nu îi pot desena sau fotografia chipul, ea poate planta idei în minţile lor. Addie nu poate nici să îşi rostească sau să îşi scrie numele, nici să îşi spună povestea, iar orice strică, se repară. Doar furtul e ireversibil, iar Addie fură adesea pentru a supravieţui. Luc îi arată că mai sunt oameni care au făcut târguri cu el şi, în 26 martie 1827, o duce în casa lui Beethoven pentru a-i arăta cum îi ia acestuia sufletul. În 1944, Addie spionează pentru francezi când e capturată de nemţi, iar Luc o salvează şi o duce în Statele Unite. Între 1952 şi 1984, Addie şi Luc au o relaţie fizică, dar aceasta se termină când el refuză să o elibereze.

În 10 martie 2014, în New York City, Addie îşi petrece noaptea cu muzicianul Toby Marsh, după câteva săptămâni de relaţie, de care el nu îşi aminteşte. La fel a fost şi relaţia cu artista Samantha Benning, care i-a redat pistruii într-o lucrare. În 12 martie, Addie îl întâlneşte într-un anticariat pe Henry Samuel Strauss, un tânăr de 28 de ani, cu păr negru, care o poate ţine minte. La rândul său, Henry făcuse, în 4 septembrie 2013, un târg cu Luc, căruia îi spusese că vrea să fie iubit, după ce fusese părăsit de iubita lui, Tabitha Masters. Henry devine dorit de toţi ceilalţi oameni, însă vede că Addie nu e vrăjită de el. Addie poate să îi spună lui Henry numele şi povestea ei. Henry şi Addie se îndrăgostesc, iar el o prezintă prietenilor lui, Beatrice Caldwell şi Robbie. În 29 iulie, Luc îi reaminteşte lui Henry că trebuie să îşi dea sufletul la un an după încheierea târgului. Addie se oferă să rămână alături de Luc cât timp va dori el cu condiţia să îl elibereze pe Henry. În 4 septembrie, Addie îi spune lui Henry despre noul târg, apoi dispare.

Henry scrie o carte despre viaţa lui Addie. În 3 februarie 2016, ea îşi vede cartea într-o librărie şi îşi aude numele. Addie aşteaptă ca Luc să nu o mai vrea şi, implicit, să anuleze târgul şi să o elibereze.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: