Viaţa mincinoasă a adulţilor

viata mincinoasa a adultilor

Autor: Elena Ferrante

Titlu original: La vita bugiarda degli adulti

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Giovanna Trada s-a născut pe 3 iunie 1979 în Napoli, Italia, în familia profesorilor Nella şi Andrea Trada. La vârsta de 12 ani, Giovanna îl aude pe Andrea zicând că ea începe să semene la faţă cu sora lui, Vittoria, şi caută poze cu aceasta, însă faţa Vittoriei fusese ştearsă din toate albumele de familie. Atunci Giovanna insistă să fie lăsată să îşi cunoască mătuşa, iar părinţii ei îi permit să meargă în vizită la Vittoria.   

Vittoria lucrează ca menajeră, e vulgară, vorbeşte în dialect şi îi ponegreşte pe părinţii Giovannei. Ea dă vina pe Andrea pentru moartea iubitului ei, Enzo, un poliţist căsătorit şi având trei copii mici. Vittoria îi povesteşte Giovannei că s-a certat cu Andrea pentru casa părintească şi că, atunci când Enzo a intervenit în disputa lor, Andrea i-a dezvăluit soţiei acestuia, Margherita, că era înşelată. La scurt timp, Enzo a murit. La aniversarea de şaptesprezece ani de când îl cunoscuse pe Enzo, Vittoria o duce pe Giovanna la mormântul lui şi îi povesteşte despre relaţia lor pasională. În alte dăţi, Vittoria o duce pe Giovanna la ceilalţi fraţi ai săi, Nicola, Anna şi Rosetta, şi la casa Margheritei, cu care a rămas prietenă. Giovanna se laudă cu mătuşa ei în faţa Angelei şi a Idei, fiicele Costanzei şi ale lui Mariano, care sunt tot profesori şi prieteni cu Nella şi Andrea. Fetele cer să o cunoască pe Vittoria. Într-o duminică, Vittoria le ia cu maşina pe Giovanna, Angela şi Ida, ocazie cu care o vede pe Costanza şi îi admiră brăţara de aur alb, pe care o recunoaşte deoarece ea i-o făcuse cadou Giovannei la naştere. Însă nu spune nimic şi le duce pe fete la biserică, unde se află copiii Margheritei, Tonino, Corrado şi Giuliana. Angela, care e de vârsta Giovannei, devine iubita lui Tonino, deşi el are în jur de 20 de ani. Urmând sfatul Vittoriei, Giovanna e atentă la părinţii ei şi surprinde un moment de tandreţe între Nella şi Mariano. La scurt timp află că, de fapt, Andrea şi Costanza sunt amanţi de cincisprezece ani şi că el îi dăduse Costanzei brăţara de la Vittoria. Costanza îi înapoiază Giovannei brăţara şi se mută cu Angela şi Ida într-o casă din Posillipo.

După doi ani, Andrea şi Nella se despart, iar el se mută cu Costanza şi cu fiicele ei. Giovanna rămâne repetentă în clasa a patra de gimnaziu şi nu vrea să o mai vadă pe Vittoria. Aceasta îl trimite pe Corrado să îi recupereze brăţara, dar Giovanna îl seduce. Apoi, el şi Rosario Sargente, fiul unui avocat bogat, o duc pe Giovanna cu maşina la Vittoria să predea brăţara şi o aşteaptă, crezând că se pot distra cu ea. Însă Vittoria se împacă cu Giovanna şi o duce la biserică, unde vorbeşte Roberto Matese, logodnicul Giulianei, plecat din Napoli şi devenit profesor la universitatea din Milano. Giovanna se îndrăgosteşte de Roberto, care e mai mare cu aproape zece ani, şi îi lasă baltă pe Corrado şi Rosario. Inspirată de Roberto, Giovanna reîncepe să înveţe. Într-o zi, află că Silvestro, un coleg mai mare, îşi bătuse joc de aspectul ei şi îi înfige un creion în braţ, dar Andrea reuşeşte să o convingă pe directoare să nu o pedepsească. Giuliana, deşi mai mare cu cinci ani, devine amica Giovannei şi, de câte ori vine Roberto în oraş, se întâlnesc toţi trei să povestească. După un incident la cinematograf, când Angela insistă ca Tonino să ia atitudine în faţa unor băieţi care îi deranjează, el devine agresiv şi, în aceeaşi seară, se desparte de ea şi pleacă la Veneţia. În absenţa lui, Giuliana îi cere Giovannei să o însoţească cu trenul la Milano, în vizită la Roberto. Giovanna îşi sărbătoreşte astfel aniversarea de 16 ani într-un restaurant alături de Giuliana, Roberto şi colegii lui. La întoarcerea în Napoli, Giuliana descoperă că îşi uitase brăţara, iar Giovanna se întoarce la Milano să o recupereze. Ajunsă acolo, Roberto îi spune că poate dormi cu el, însă ea îl refuză.

Înapoi în Napoli, acasă la Giuliana, Vittoria îi spune Giovannei că poate păstra brăţara. Andrea îi găsise Vittoriei o slujbă în Posillipo, aşa că relaţia dintre ei e mai bună. Mariano se află acasă la Nella şi îi spune Giovannei că Ida a rămas repetentă. Giovanna o convinge pe Ida să plece cu ea la Veneţia, la Tonino. Înainte de a pleca, Giovanna se lasă dezvirginată de Rosario, apoi îşi abandonează brăţara în casa lui.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: