Un semn de întrebare este o jumătate de inimă

un semn de intrebare este o jumatate de inima

Autor: Sofia Lundberg

Titlu original: Ett frågetecken är ett halvt hjärta

Rezumat:

În New York, Statele Unite, în anul 2017, Elin Boals e fotograf portretist şi lucrează până la ore târzii. Acasă o aşteaptă soţul, Sam Boals, şi fiica lor de 17 ani, Alice. Într-o zi, Elin primeşte o scrisoare de la Fredrik Grinde, prietenul ei din copilărie, ceea ce îi aduce în amintiri trecutul ei.

În anul 1979, în oraşul Heivide din insula Gotland din Suedia, Elin are 10 ani şi are grijă de fraţii ei mai mici, Erik de 8 ani şi Edvin de 7 ani, în timp ce mama lor, Marianne Eriksson, e mai mult absentă, iar tatăl lor, Lasse, e în închisoare, închis pentru furt. Elin îşi petrece timpul liber cu Fredrik, iar în nopţile în care se întâlnesc, stau pe plajă şi se uită la stele. Uneori, Elin o ajută pe Gerd Andersson, proprietara magazinului din oraş, care ţine la ea şi o recompensează cu mâncare. Când Miette, pisica lui Elin, face cinci pisoi, Marianne începe să înece pisoii până când o opreşte Elin. Fetiţa duce singurul pisoi salvat, pe care îl numeşte Venus, la Gerd şi la soţul acesteia, Ove Andersson. Elin o vizitează des pe Aina Englund, o bătrână singură care îi dă biscuiţi şi cărţi. Într-o zi, Elin şi Fredrik o găsesc pe Aina moartă în casa sa. Neavând familie, Aina îşi lasă averea moştenire lui Marianne şi lui Gerd. Elin descoperă că Micke Grinde, fermier înstărit şi tatăl lui Fredrik, îşi înşeală soţia cu Marianne. După ce Micke e părăsit de soţia lui, care se mută cu Fredrik la Visby, Marianne şi copiii ei se mută în casa lui. Marianne îşi investeşte toţi banii în fermă şi munceşte mult, alături de Elin. În timpul verilor, Fredrik revine la fermă. În 1982, după plecarea lui Fredrik înapoi la Visby, Elin are o confruntare cu Micke deoarece acesta irosise toţi banii din moştenirea Ainei. Seara, Elin merge să doarmă pe plajă, unde face un foc să se încălzească, iar când se trezeşte, vede că ferma şi casele din jur ard. Ea reuşeşte să îl scoată pe Edvin din hambar, dar Erik e prins în incendiu. Micke moare şi el. Când ajunge la spital, Elin află că Marianne a supravieţuit şi crede că toţi ceilalţi au murit. Crezând şi că incendiul fusese provocat de ea şi având adresa lui Lasse de pe un plic trimis de acesta după ieşirea din închisoare, Elin fuge din spital şi merge la apartamentul lui din Farsta, un cartier la sud de Stockholm. În 1984, Elin e recrutată de o agenţie de fotomodele şi pleacă în Franţa, la Paris. După un timp, Lasse moare. Elin o întâlneşte pe Anne, proprietara unei librării, care o tratează ca pe o fiică. În 1986, Elin primeşte un post de asistentă de fotograf şi renunţă la modelling. În 1999, Elin are deja o carte de fotografie publicată când Anne moare. Atunci îl întâlneşte pe Sam, a cărui firmă cumpărase spaţiul librăriei. Ea îi ascunde că e suedeză şi îi spune că Anne fusese mama ei. 

În prezent, sătul că Elin petrece mai mult timp la serviciu decât acasă, Sam o părăseşte. Alice, care intrase la vestita şcoală de dans Julliard, se mutase în campus, astfel că Elin rămâne singură în apartamentul lor. Ea fotografiază lucrurile care îi amintesc de copilărie şi pune pozele într-un carneţel, pe care Alice îl găseşte şi o convinge să îi spună adevărul. Apoi, Alice cumpără două bilete de avion şi o convinge pe Elin să plece amândouă în Suedia. În Visby, Elin o reîntâlneşte la hotel pe Malin, o fostă colegă de şcoală, care îl anunţă pe Fredrik. Fredrik vine la hotel şi îi spune lui Elin că incendiul nu pornise de la focul de pe plajă, ci de la casa Aniei, şi că Edvin supravieţuise, dar rămăsese cu un retard şi locuieşte cu Marianne. De asemenea, deşi casa lui Gerd şi Ove arsese, aceştia nu fuseseră acasă şi muriseră după mai mulţi ani. Marianne organizează o masă la care participă Elin, Alice, Fredrik şi familia lui. Fredrik şi soţia lui, Miriam, au cinci băieţi, iar Erik, băiatul cel mare, are 17 ani şi se înţelege bine cu Alice. Edvin o recunoaşte pe Elin şi se bucură să o vadă. Elin îi promite Mariannei că va reveni.

Înapoi la hotel, Sam o aşteaptă pe Elin după ce Alice îi povestise totul. Elin şi Sam rămân împreună.

Articole similare

Un răspuns la „Un semn de întrebare este o jumătate de inimă”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: