Portocala sângerie

Autor: Harriet Tyce

Titlu original: Blood Orange

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Alison Wood Bailey e avocat pledant de cincisprezece ani în Londra, Anglia, e soţia lui Carl Bailey şi mama Matildei, de şase ani. În timp ce Carl e psihoterapeut cu jumătate de normă şi tată devotat, Alison îşi petrece multe seri petrecând şi îl înşeală, de un an, cu Patrick Saunders, colegul ei avocat, care se foloseşte de ea. Carl îi reproşează mereu lui Alison că bea prea mult şi că e o mamă incompetentă.

Datorită lui Patrick, care e avocat instructor, Alison primeşte primul ei caz de omor. Madeleine Smith, în vârstă de 44 de ani, e acuzată că l-ar fi ucis pe soţul ei, Edwin, prin multiple înjunghieri, în dormitorul lor. Ea le povesteşte lui Patrick şi lui Alison că fusese weekendul în care James, fiul lor de 14 ani, venise de la internat şi că, după plecarea lui, nu îşi mai aminteşte ce s-a întâmplat deoarece băuse, iar dimineaţă se trezise plină de sânge, lângă cadavrul lui Edwin. La următoarea întâlnire cu Madeleine, Alison şi Patrick află cât de mult o controla Edwin. Îi administrase anticoncepţionale pe ascuns în primii ani de căsnicie, îi verifica cheltuielile, îi reproşa că bea prea mult, o umilea şi era violent cu ea şi cu James. Madeleine îi mărturiseşte lui Alison în timpul unui prânz că ea l-a ucis pe Edwin deoarece o ameninţase că îi va ucide pe ea şi pe James. Declaraţiile medicului lui Madeleine demonstrează abuzurile fizice.

Alison începe să primească mesaje anonime pe telefon, semn că cineva ştie despre relaţia ei cu Patrick. Într-o zi, e chemată la şcoală să o ia pe Matilda, deşi Carl spusese că o va lua pe fetiţă. La propunerea lui Alison, ea şi Carl petrec o noapte la un hotel în Brighton, dar, deşi beau amândoi, doar ea se trezeşte a doua zi fără să îşi amintească ce se întâmplase. Carl merge cu Matilda într-un weekend la mama lui, iar Patrick insistă să îşi petreacă noaptea în casa lui Alison pentru prima dată. Ea îl primeşte, dar apoi se simte vinovată şi îl respinge, iar Patrick acceptă cu greu refuzul. În scurt timp, o altă avocată, Caroline Napier, soţie şi mamă, îl acuză pe Patrick de viol. El neagă acuzaţia, spunând că e doar strategia lui Caroline de a se proteja după ce fuseseră prinşi împreună, într-o grădină, de către poliţie. Într-o altă zi, Alison şi Matilda se joacă de-a v-aţi ascunselea în parc, iar fetiţa se rătăceşte şi e găsită de poliţie după câteva ore. Carl o dă afară pe Alison din casă, mărturisindu-i că şi-a făcut o operaţie de vasectomie cu mult timp în urmă. Alison se întâlneşte cu Patrick, dar îi respinge avansurile după ce află că şi stagiara Alexia îl acuză de viol. Patrick se sinucide aruncându-se sub un metrou. Chloe, asociată la firma lui Patrick, îi preia cazurile. Când Alison insistă că Patrick ştia mai multe despre caz, Madeleine recunoaşte că James e de fapt ucigaşul lui Edwin, dar că trebuie să îl protejeze. Alison încearcă să îl convingă pe Carl să renunţe la divorţ, dar acesta îi arată o înregistrare video compromiţătoare cu ea şi Patrick în acea casă. Carl îi piratase telefonul şi îi trimisese mesajele anonime. Alison descoperă o cameră video montată în trolerul ei cu documente pentru serviciu. Când se întâlneşte cu Caroline, află că aceasta fusese convinsă de psihoterapeutul ei, care e Carl, să denunţe violul. Întorcându-se în casa lor să îl confrunte, Alison vede un video în care ea e inconştientă, iar el profită de ea, în camera de hotel din Brighton. Apoi îl observă, pe canapea, pe Carl, care avea un fetiş de a se uita la astfel de filme în timp ce inspira fum de ţigară, mânca o portocală roşie şi se strangula puţin, acţiune numită asfixiere autoerotică. Surprins de sosirea lui Alison, el cade şi se sugrumă, iar ea îl lasă să moară. Ulterior, poliţia descoperă mai multe clipuri în care Carl o abuzează pe Alison, prea beată ca să reacţioneze, primul clip fiind mai vechi de doi ani, dar şi clipuri cu alte femei, astfel că mai mulţi bărbaţi din grupul de terapie al lui Carl ajung în arest.

Cinci luni mai târziu, pledoaria lui Madeleine de recunoaştere a vinovăţiei e acceptată, iar sentinţa e de doar cinci ani de închisoare deoarece fusese victima unei relaţii abuzive. După acest succes, Alison se angajează în biroul de avocatură al lui Chloe pentru a avea mai mult timp să se ocupe de Matilda.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: