Merlin. Anii pierduţi

merlin anii pierduti

Autor: T.A. Barron

Titlu original: „Merlin Book 1: The Lost Years”

Seria: Merlin #1

Rezumat:

Un băiat de şapte ani e aruncat de mare pe un ţărm din Gwynedd, Ţara Galilor. Nu ştie cum îl cheamă sau de unde vine, dar vede în apropiere o femeie inconştientă. Atunci apare un mistreţ gata să îi atace, iar băiatul o trage pe femeie în scorbura unui stejar. Mistreţul se luptă cu un cerb, iar cerbul învinge.

Cinci ani mai târziu, femeia numită Branwen şi băiatul, căruia îi spune Emrys şi care e fiul ei, deşi el nu o crede, locuiesc într-o colibă din satul Caer Vedwyn. Branwen e vindecătoare şi ştie poveşti despre toţi zeii. Mistreţul şi cerbul sunt zeii celţi Rhita Gawr şi Dagda. Emrys descoperă că are puteri magice şi şi-l face duşman pe bătăuşul Dinatius. Ca să se răzbune pe Emrys, care scăpase de bătăile lui, Dinatius vrea să o ardă pe Branwen, însă Emrys face ca o creangă în flăcări să cadă peste bătăuş şi îşi arde faţa şi ochii încercând să îl salveze. Branwen îl duce pe Emrys la biserica Sfântul Petru din Caer Myrddin. Emrys e orb, dar îşi descoperă a doua vedere şi decide să plece pentru a afla cine e. Branwen îi oferă pandantivul ei numit Galator şi nişte ierburi tămăduitoare. Emrys construieşte o plută şi pleacă pe mare.

O furtună îl aruncă pe Emrys pe insula magică Fincayra, aflată între Pământ şi Cealaltă Lume. Acolo salvează un şoim de iarnă, „merlin” în engleză, de nişte şobolani uriaşi şi o întâlneşte în pădurea Druma pe Rhiannon. Rhia i-o prezintă pe Cwen, femeia-copac care o îngrijise de mică, şi îl duce la copacul Arbassa, casa ei, în interiorul căruia se află un scris vizibil doar pentru Emrys. Şoimul se ţine după ei şi primeşte numele Belea, dar îi salvează de un spectru schimbător, care luase forma unei păsări alleah. Pădurea e invadată de goblini, slujitorii regelui Stangmar, iar Emrys şi Rhia vor să o salveze. Pe drum, li se alătură uriaşul Shim, care e cât un pitic. Ei ajung la peştera cu cristale a Marii Elusa, un păianjen înţelept, care le spune că Stangmar e controlat de Rhita Gawr şi că, după ce a adus Rugina în ţinut şi a furat Comorile din Fincayra, mai are nevoie doar de „Ultima Comoară”, dar şi că doar Dansul Uriaşilor poate distruge Castelul Înnegurat al regelui. Trădaţi de Cwen, cei trei prieteni sunt atacaţi de goblini, dar Marea Elusa îi salvează. Mai târziu, goblinii îl prind pe Emrys şi îl rănesc pe Belea. Cât timp e inconştient, Emrys e eliberat de Rhia, care rămâne prizonieră în locul lui. Emrys şi Shim pornesc să o salveze.

Emrys primeşte un toiag de la un arbore tsuga şi un pumnal de la fincayranul Honn. Când ajung în Caer Neithan, „Oraşul Barzilor”, văd că oamenii fuseseră amuţiţi de Stangmar. Apoi un spectru schimbător îi atacă, iar Emrys îl ucide cu pumnalul. Ei găsesc casa poetului Cairpré, care îi confirmă lui Emrys că Branwen e mama lui, o pământeană pe numele real Elen, şi că tatăl lui e fiul marelui vrăjitor Tuatha. Un cuplu în vârstă, T’eilean şi Garlatha, le arată că iubirea le-a protejat grădina de Rugină. Când ajung în Mlaştina Bântuită, sunt salvaţi de cotoroanţa Domnu, „Soartă Întunecată”, care pusese pariu pe ei cu Rhita Gawr. Domnu îl salvase şi pe Belea şi, în schimbul Galatorului, îi micşorează pe Emrys şi pe Shim cât timp Belea îi duce în zbor la Castelul Înnegurat. Acolo o eliberează pe Rhia şi se luptă cu un strigoi. Când ajung la Stangmar, acesta le spune că Emrys e fiul lui şi „Ultima Comoară”. Elen fusese condamnată de legile străvechi pentru naşterea unui copil pământean în Fincayra, iar Stangmar făcuse o înţelegere cu Rhita Gawr pentru a o salva. Elen fugise cu Emrys pentru a-l proteja de Rhita Gawr, care îl vrea mort din cauza unei profeţii. Emrys cheamă sabia Tăiş-adânc şi se luptă cu Stangmar. Rhita Gawr apare sub forma unei umbre, dar Belea se luptă cu el până ce dispar amândoi. Shim se aruncă singur în Cazanul Morţii, distrugându-l, iar el, în loc să moară, creşte cât un uriaş. Alţi uriaşi apar, dansul lor distrugând castelul.

Emrys salvează Comorile din Fincayra, adică Tăiş-adânc, Harpa Înflorită, Sfera de Foc, Aducătorul de Vise şi Uneltele Înţelepte, dar şi pe Stangmar. Rhia îi propune ca, în memoria lui Belea, să îşi ia numele Merlin.

Articole similare

2 răspunsuri la „Merlin. Anii pierduţi”

  1. Avatarul lui Merlin. Anii pierduţi – Cărţile 1-3 – Cărţile Cristinei

    […] Merlin. Anii pierduţi (Titlu original: „Merlin Book 1: The Lost Years”; rezumat) […]

    Apreciază

  2. Avatarul lui Merlin. Anii pierduţi – Cărţile 1-3 – Cărţile Cristinei

    […] Merlin. Anii pierduţi (Titlu original: „Merlin Book 1: The Lost Years”; rezumat) […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: