Istoria secretă

istoria secreta

Autor: Donna Tartt

Titlu original: The Secret History

Rezumat:

La vârsta de 28 de ani, John Richard Papen rememorează întâmplările din cel de-al treilea an de facultate când, proaspăt transferat la Colegiul Hampden, în Hampden, Vermont, Statele Unite, intră în grupul select al studenţilor lui Julian Morrow, profesorul de limbi clasice.

Având doi ani de greacă la un colegiu din Plano, California, Richard vrea să se înscrie la cursul de greacă predat de Julian, dar acesta nu mai acceptă studenţi noi. Cei cinci studenţi ai lui Julian, Henry Winter, Francis Abernathy, Edmund „Bunny” Corcoran şi gemenii Charles şi Camilla Macaulay, provin din familii înstărite. Bunny are 24 de ani, mai mult cu trei-patru ani decât colegii săi, din cauza unei deficienţe de învăţare, şi e singurul care are iubită, pe Marion Barnbridge, însă nu are bani. Richard e dintr-o familie modestă şi nu are o relaţie bună cu părinţii lui. Într-o zi, el îi ajută pe Bunny, Charles şi Camilla cu tema lor la greacă, obţinând astfel aprobarea lui Julian, cu condiţia să renunţe la cursurile altor profesori. Pentru a se întreţine, Richard lucrează ca asistent al profesorului de psihologie. O colegă de cămin, Judy Poovey, îl avertizează pe Richard că noii lui colegi sunt uneori violenţi. Bunny îl invită pe Richard la prânz şi se preface că şi-a uitat portofelul acasă, chemându-l pe Henry să plătească în locul lui. Richard e acceptat de grup şi începe să îşi petreacă weekendurile la casa de la ţară a mătuşii lui Francis. Peste iarnă, când şcoala e închisă, Richard se cazează într-o cameră cu gaură în tavan şi se îmbolnăveşte de pneumonie. Henry se întoarce mai repede din excursia cu Bunny în Italia şi îl duce pe Richard la spital, apoi îl găzduieşte o perioadă în apartamentul lui. Richard descoperă că Henry cumpărase patru bilete de avion spre Argentina, iar Henry îi povesteşte că voia să plece cu Francis şi cu gemenii din cauză că Bunny îi şantajează. Inspiraţi de lecţiile lui Julian despre oamenii din antichitate care reuşeau să îşi iasă din conştiinţă, Henry, Francis, Charles, Camilla şi Bunny au încercat diverse ritualuri. Bunny lua mereu totul în râs, iar ceilalţi l-au exclus. Într-o zi de noiembrie, aflaţi la casa de la ţară, fără Bunny, ei au intrat în transă şi au omorât un fermier. Bunny i-a aşteptat acasă la Henry şi a înţeles ce s-a întâmplat. Apoi, în Italia, Bunny a tradus jurnalul lui Henry, scris în latină. Când Bunny îi spune lui Richard despre crimă, acesta ştie deja de la Henry. Atunci, Henry decide că Bunny trebuie să moară. Într-o zi de aprilie, Henry, Francis, Charles, Camilla şi Richard îl aşteaptă pe Bunny în pădure, iar Henry îl împinge într-o râpă.

După câteva săptămâni, cadavrul lui Bunny e găsit. Cu toţii merg la familia Corcoran, în Connecticut, la înmormântare. Agenţii FBI cred că moartea lui Bunny are legătură cu drogurile deoarece prietenul lui, Cloke Rayburn, e traficant. Charles şi Henry sunt interogaţi, însă cazul rămâne nerezolvat. Bunny îi scrisese lui Julian despre prima crimă, dar scrisoarea ajunge cu întârziere. După sosirea scrisorii, însă,  Henry îi mărturiseşte lui Julian totul, iar acesta pleacă din ţară, lăsându-şi studenţii fără profesor. În grup apar tensiuni, iar Richard află că Francis se culcă uneori cu Charles, că Charles şi Camilla au o relaţie incestuoasă şi că Henry şi Camilla sunt iubiţi. După o ceartă cu Henry, Charles îi ia maşina şi conduce beat, ajungând pentru o noapte în închisoare. Henry o cazează pe Camilla la hotelul Albemarle. Francis şi Richard îl duc pe Charles la casa de la ţară, dar acesta fură o camionetă. Se întâlnesc apoi cu toţii la hotel, iar Charles are un pistol şi vrea să îl ucidă pe Henry. În încăierare, Richard e împuşcat în stomac. După ce ia pistolul, Henry îi spune Camillei că o iubeşte şi se sinucide, împuşcându-se în cap.

Richard se vindecă şi e singurul care îşi continuă studiile. Moşteneşte maşina lui Henry şi are o scurtă relaţie cu Sophie Dearbold, care fusese la înmormântarea lui Bunny. Charles fuge cu o femeie măritată, iar Francis încearcă să se sinucidă din cauză că familia îl forţase să se logodească cu o fată. Vizitându-l pe Francis, Richard o revede pe Camilla şi îi declară că o iubeşte, însă ea afirmă că îl va iubi mereu pe Henry.

Articole similare

Un răspuns la „Istoria secretă”

  1. Avatarul lui Istoria secretă – Cărţile Cristinei

    […] Pentru rezumat, click aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: