Acolo unde cântă racii

acolo unde canta racii

Autor: Delia Owens

Titlu original: Where the Crawdads Sing

Rezumat:

În august 1952, Catherine „Kya” Danielle Clark are şase ani şi locuieşte cu familia ei într-o baracă din mlaştinile districtului Barkley din Carolina de Nord, Statele Unite. Părinţii ei, Julienne Maria şi Jackson „Jake” Henry Clark avuseseră familii înstărite, însă părinţii lui Jake sărăciseră şi îi lăsaseră moştenire doar terenul din mlaştină, iar Maria se îndepărtase de părinţii ei când se căsătorise. După cinci copii şi o viaţă grea alături de un soţ abuziv, Maria pleacă de acasă. Treptat, fraţii şi surorile mai mari ai Kyei, Mary „Missy” Helen, Napier Murphy, Amanda „Mandy” Margaret şi Jeremy „Jodie” Andrew, pleacă şi ei. Când nu e beat, Jake o învaţă pe Kya să pescuiască. În toamnă, inspectoarea Sally Culpepper o duce pe Kya la şcoala din Barkley Cove, însă fetiţa e batjocorită de ceilalţi copii şi nu se mai întoarce acolo niciodată. În 1953, o scrisoare de la Maria îl înfurie pe Jake, care devine tot mai absent, iar în 1956 dispare de tot.

Kya e numită de localnici Fata Mlaştinii. Pentru a supravieţui, ea adună midii şi i le vinde lui Săltăreţu’, proprietarul de culoare al unui magazin, iar el şi soţia lui, Mabel, o ajută. Kya se împrieteneşte cu Tate Walker, fiul pescarului Scupper Walker. Tate îi aduce pene de păsări pentru colecţia ei şi o învaţă să citească, dar o părăseşte în 1961, când pleacă la facultate. În 1965, Kya devine iubita lui Chase Lawrence Andrews. El o duce la foişorul de foc, un turn cu privelişte, iar ea îi dăruieşte un lănţişor cu scoică. După un an, Chase o convinge pe Kya să se culce cu el într-un motel. Tate revine şi se angajează la un laborator marin, vrând să se împace cu Kya, dar află că ea e cu Chase. Totuşi, o convinge să îi trimită editorului Robert Foster munca ei de cercetare a vietăţilor din baltă. În 1967, Chase se logodeşte cu Pearl Stone, iar Kya află şi încheie relaţia cu el. În anul următor, apare prima carte a Kyei, „Scoicile de mare de pe coasta estică”. Robert îi trimite bani, iar Kya renovează baraca şi obţine terenul din jur. Jodie revine acasă cu veşti despre mama lor, care plecase la părinţii ei, în New Orleans, şi voise să revină după copiii ei, însă Jake o ameninţase că îi omoară. Maria îşi trăise viaţa în depresie şi murise de leucemie în urmă cu doi ani. În iulie 1969, apare „Păsările Coastei Estice”, a doua carte a Kyei. În august, Chase încearcă să o abuzeze pe Kya, dar ea se luptă cu el şi scapă, însă ştie că nu o va lăsa în pace. În 30 octombrie, Chase e găsit mort după ce căzuse din foişor. Şeriful Ed Jackson şi adjunctul său, Joe Purdue, încep investigaţia. Pescarul Hal Miller declară că o văzuse pe Kya în acea noapte îndreptându-se cu barca spre foişor, iar Patti Love, mama lui Chase, sesizează dispariţia lănţişorului cu scoică purtat mereu de fiul ei. Când percheziţionează baraca Kyei, Ed şi Joe găsesc o căciulă roşie ale cărei fibre se potrivesc cu cele găsite asupra cadavrului. Kya e arestată, chiar dacă era cazată în Greenville când murise Chase.

Când începe procesul Kyei, avocatul Tom Milton, în vârstă de 71 de ani, o apără pro bono. Juraţii sunt localnici. Mai mulţi martori o văzuseră pe Kya în autobuz la plecare şi la întoarcere, iar Robert declară că s-a întâlnit cu ea în Greenville, însă procurorul Eric Chastain îşi bazează cazul pe ideea că ea a revenit în Barkley Cove în timpul nopţii. Tom combate mărturiile legistului, care recunoaşte că fibrele puteau ajunge pe hainele lui Chase oricând, a şerifului legat de ştergerea urmelor, care putea fi făcută de maree, a lui Hal, care nu ar fi putut să o vadă pe Kya pe întuneric, şi ale şoferilor de autobuz, care nu o văzuseră pe Kya în cursele de noapte, dar susţin că ar fi putut fi deghizată. Juriul o găseşte pe Kya nevinovată.

După proces, Tate îi mărturiseşte Kyei că o iubeşte şi se mută în baraca ei. De-a lungul anilor, Jodie cu soţia şi cei doi copii ai lor îi vizitează periodic. Kya mai publică şapte cărţi premiate şi, la vârsta de 64 de ani, moare în urma unui atac de cord. La scurt timp, Tate găseşte sub podea o cutie cu poeziile poetei locale Amanda Hamilton, care era de fapt Kya. Poezia „Licuriciul” descrie moartea lui Chase, împins din foişor. Într-o altă cutie e lănţişorul cu scoică, deci Kya îl omorâse pe Chase. Tate distruge dovezile.

Articole similare

Un răspuns la „Acolo unde cântă racii”

  1. Avatarul lui Acolo unde cântă racii – Cărţile Cristinei

    […] Pentru rezumat, click aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: