Cronicile din Narnia: Ultima bătălie

cronicile din narnia: ultima batalie

Autor: C.S. Lewis

Titlu original: The Last Battle

Seria: The Chronicles of Narnia #7

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Arthur, cea de la Rao nemaifiind disponibilă), o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În vestul Narniei, Maimuţoiul Marafet şi vecinul său, Măgarul Nedumirici, găsesc o piele de leu în Lacul Învolburat. Atunci, Marafet îl convinge pe Nedumirici să îmbrace pielea şi să se dea drept Aslan.

Tirian, tânărul Rege al Narniei, descendent al lui Rilian, şi prietenul său, Inorogul Giuvaier, aud zvonuri cum că Aslan ar fi apărut după mult timp în Narnia. Centaurul Roonwit, care citeşte în astre, le spune că totul e o minciună. Chiar atunci apare o Driadă care îi anunţă că Oamenii-Copaci din Pustiul Pleşuv sunt măcelăriţi, apoi moare şi ea. Tirian şi Giuvaier merg acolo şi văd că pădurea e tăiată de Calormeni, ajutaţi de Animalele Cuvântătoare. Regele şi Inorogul ucid doi Calormeni, dar apoi se predau şi sunt duşi pe Dealul cu Grajd, în faţa lui Marafet şi a lui Rishda Tarkaan. Marafet îi convinsese pe Narnieni că Nedumirici e Aslan şi că e voia lui ca aceştia să lucreze în Calormen. Prins de un copac, Tirian îi cere ajutor lui Aslan. Atunci, Regele le apare lui Digory, Polly, Peter, Edmund, Lucy, Eustace şi Jill, care se întâlniseră pentru a vorbi despre Narnia. Magia lui Aslan îi duce pe Jill şi pe Eustace la Tirian, pe care îl dezleagă. Cei trei merg la Turn, locul cu arme şi provizii al Regelui, şi se deghizează în Calormeni, apoi îl eliberează pe Giuvaier. Tot atunci, Jill îl scoate din grajd pe Nedumirici, care se săturase să fie folosit de Marafet. Pe drum, Tirian eliberează un grup de Pitici, care urmau să fie duşi la muncă în Calormen, însă aceştia spun că şi-au pierdut credinţa în Aslan. Un singur Pitic, Gogoneaţă, i se alătură lui Tirian deoarece îi auzise pe Rishda şi pe Motanul Roşcovan, care la rândul lor se folosesc de Marafet, vorbind despre cucerirea Narniei. Aceştia spuseseră mulţimii de Animale că Aslan şi Tash, zeul Calormenilor, sunt unul şi acelaşi. Invocat, Tash vine în Narnia. Tirian şi însoţitorii săi află de la Vulturul Ochi Ager că cetatea Cair Paravel a fost cucerită de Calormeni şi că Roonwit a fost ucis. Astfel, Narnia nu mai există.

Tirian hotărăşte să meargă înapoi la Dealul cu Grajd pentru a-l arăta Animalelor pe Nedumirici, dovedind înşelăciunea. Dar acolo, în faţa tuturor Narnienilor, Marafet spune că există un Măgar costumat în Leu care l-a enervat pe Aslan. Ponegruşcă, Piticul-şef, care nu mai crede în nimeni, afirmă că Aslan nu a fost niciodată în grajd. Maimuţa îi sperie, spunându-le că Aslan l-a mâncat pe Rege. Roşcovanul se oferă să intre primul, iar când iese afară se poartă ca un animal necuvântător, ceea ce îi sperie pe toţi Narnienii. Apoi, un tânăr Calormen, pe nume Emeth, cere să îl vadă pe Tash şi, după câteva momente, un alt Calormen iese şi cade mort. Tirian li se arată Narnienilor şi îi îndeamnă să lupte alături de el, apoi îl aruncă pe Maimuţoi în grajd. Urmează o luptă în care Narnienii aproape câştigă, dar Calormenii primesc întăriri. Piticii, care nu sunt de partea nimănui, îi ucid atât pe Caii Vorbitori, cât şi pe Calormeni. Eustace şi Jill sunt capturaţi de inamici şi aruncaţi în grajd, apoi Calormenii îi aruncă acolo şi pe Pitici. În toiul bătăliei, Tirian se aruncă împreună cu Rishda în grajd, unde Tash îl prinde pe Tarkaan şi pleacă cu el. Atunci Tirian îi vede pe cei şapte prieteni ai Narniei, toţi tineri şi costumaţi ca Regi şi Regine: Polly, Digory, Peter, Edmund, Lucy, Eustace şi Jill. Susan nu e prezentă deoarece a renunţat să mai creadă în Narnia. Cu toţii sunt pe o pajişte, iar Lucy povesteşte cum planul lui Marafet era ca, după ce intră Roşcovanul în grajd, un străjer Calormen să îi ucidă pe următorii care intră. Însă Tash îl speriase pe Roşcovan şi îl înghiţise pe Marafet, Emeth îl ucisese pe străjer, iar Piticii deveniseră prizonierii unui loc imaginar.

Aslan apare şi îl trezeşte pe Moş Timpul, iar această lume ia sfârşit. Toate vieţuitoarele se îngrămădesc la uşa grajdului. Cele mai multe Animale devin necuvântătoare şi intră în umbra lui Aslan, însă oamenii buni şi restul fiinţelor magice ajung în Ţara lui Aslan, asemănătoare Narniei, unde se află toţi eroii din trecut, începând cu Regele Frank şi Regina Helen. Aslan le spune celor şapte prieteni ai Narniei că, în lumea lor, au murit într-un accident de tren, însă vor trăi pentru totdeauna în Ţara lui Aslan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: