Cronicile din Narnia: Prinţul Caspian

cronicile din narnia: printul caspian

Autor: C.S. Lewis

Titlu original: Prince Caspian

Seria: The Chronicles of Narnia #4

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Arthur, cea de la Rao nemaifiind disponibilă), o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În timp ce stau pe peronul unei gări din Anglia, în drum spre şcolile lor cu internat, Peter, Susan, Edmund şi Lucy Pevensie sunt traşi de Magie înapoi în Narnia, pe o insulă pe care se află ruinele castelului lor, Cair Paravel, distrus de sute de ani. Ei îşi găsesc armele, mai puţin cornul lui Susan, şi îl salvează de la execuţie pe Piticul Bunilă, care apoi le povesteşte despre Prinţul Caspian.

Caspian îşi pierduse părinţii demult şi fusese luat în grijă de unchiul şi mătuşa lui, Regele Miraz şi Regina Prunaprismia ai Narniei. Strămoşii lor, oameni din Telmar, cuceriseră Narnia după Epoca de Aur şi distruseseră fiinţele magice care trăiau pe atunci. Doica lui Caspian îi spune băiatului poveşti despre vremurile de demult, până când Miraz o alungă de la castel şi îl aduce că mentor pe doctorul Cornelius. Însă, Cornelius se dovedeşte a fi pe jumătate Pitic şi, în secret, îi povesteşte lui Caspian despre Narnia de altădată. Într-o zi, Prunaprismia dă naştere unui băiat, iar Cornelius îi dă lui Caspian cornul lui Susan, cu care poate cere orice ajutor în caz de nevoie, şi îl trimite de la castel pentru ca Miraz să nu îl ucidă. Caspian ajunge la casa a doi Pitici, Bunilă şi Sfrederic, şi a Bursucului Mâncă-Trufe, iar aceştia îl prezintă altor fiinţe magice ca viitor Rege al Narniei. Cornelius îl găseşte pe Caspian şi îl avertizează că Miraz e aproape. Miraz şi armata lui se luptă cu Caspian şi cu celelalte vieţuitoare Narniene în mai multe bătălii. Narnienii sunt învinşi, iar Caspian sună din cornul lui Susan, moment în care fraţii Pevensie sunt readuşi în Narnia. Bunilă se oferă să meargă la Cair Paravel, care e considerat un loc magic. Deşi e capturat, Piticul ajunge să se întâlnească cu fraţii Pevensie, care sunt Regii şi Reginele Narniei pe viaţă.

După aflarea poveştii lui Caspian, Peter, Susan, Edmund şi Lucy îl insoţesc pe Bunilă spre Movila lui Aslan, locul unde s-a retras armata lui Caspian şi înăuntrul căreia se află Masa de Piatră. Pe drum, Lucy îl vede pe Aslan, dar ceilalţi nu o cred deoarece ei nu îl pot vedea. Lucy îi convinge, într-un final, să o urmeze, iar Aslan îi conduce până la Movilă. Treptat, Leul devine vizibil şi pentru ceilalţi. Băieţii şi Bunilă rămân să lupte, iar Aslan şi fetele pornesc într-o călătorie pentru a aduna şi alte creaturi magice, printre care Bacchus şi bacantele, bătrânul Silenus şi Oamenii-Copaci. Când ajung la casa doicii lui Caspian, care e foarte bolnavă, Aslan o vindecă, iar Bacchus îi transformă apa din fântână în vin.

Când Peter, Edmund şi Bunilă ajung la Caspian, Sfrederic tocmai se aliase cu o Muma-Pădurii şi un Vârcolac pentru a o chema la viaţă pe Vrăjitoarea Albă, astfel că are loc o confruntare, iar Piticul trădător şi aliaţii săi sunt ucişi. Apoi, Peter îl provoacă la duel pe Miraz, acuzându-l de uciderea tatălui lui Caspian şi de uzurparea tronului Narniei, şi îi trimite ca soli pe Edmund, pe Centaurul Vifor-din-Vale şi pe Uriaşul Strică-Vreme. Miraz nu ar fi vrut să accepte, armata lui fiind în avantaj, dar Lordul Glozelle şi Lordul Sopespian, care îi voiau moartea, îi sugerează că refuzul înseamnă laşitate. Astfel, Peter îl învinge în duel pe Miraz, dar Glozelle şi Sopespian pornesc atacul asupra Narnienilor. În învălmăşeală, Glozelle îl ucide pe Miraz. Imediat după ce începe lupta, Telmarinienii se sperie de sosirea Oamenilor-Copaci şi fug spre Podul de la Beruna, pe care Bacchus îl distrusese. Şoarecele Pişpirici, care se remarcase în luptă pentru curajul său, e foarte rănit, însă Lucy îl vindecă cu poţiunea sa. Caspian e reunit cu doica lui, apoi e numit Rege de către Aslan. Deşi Narnia e ţara Animalelor Cuvântătoare, Regele trebuie să fie om.

Aslan le spune Telmarinienilor că strămoşii lor sunt o ceată de piraţi care provin de fapt din lumea fraţilor Pevensie şi le oferă şansa să se întoarcă acolo. El deschide o uşă pe care oamenii vor ajunge pe o insulă nelocuită. Prin aceeaşi uşă trec şi fraţii Pevensie, însă ei ajung pe acelaşi peron de pe care au plecat. Aslan îşi ia rămas bun de la Peter şi Susan, care sunt prea mari pentru a se mai întoarce în Narnia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: