Cronicile din Narnia: Jilţul de argint

cronicile din narnia: jiltul de argint

Autor: C.S. Lewis

Titlu original: The Silver Chair

Seria: The Chronicles of Narnia #6

Rezumat:

Eustace Clarence Scrubb şi Jill Pole sunt colegi în Şcoala Experimentală, unde un grup de elevi, numiţi „Ăia”, îi terorizează pe ceilalţi, fără a fi pedepsiţi. Jill tocmai se ascunde de agresori, când îl întâlneşte pe Eustace, care devenise un băiat bun în timpul vacanţei. Cei doi fug de colegi şi ajung la marginea unei prăpăstii. Eustace vrea să o tragă pe Jill de pe margine, dar cade în prăpastie. Leul Aslan îl salvează, suflându-l până în Narnia, apoi îi spune lui Jill că o va trimite şi pe ea şi îi indică patru semne la care să fie atenţi, ea şi Eustace având ca misiune să îl găsească pe unicul fiu al Regelui Narniei.

Eustace şi Jill zboară până la Cair Paravel, unde Caspian, Regele Narniei, e foarte bătrân, iar Eustace nu îl recunoaşte, ratând astfel primul semn care îi cere să vorbească cu un vechi prieten. Caspian pleacă pe mare, iar Bufniţa Pană-Luminată şi Piticul Bunilă îi duc pe copii în castel. Noaptea, Eustace şi Jill participă la sfatul Bufniţelor, unde află cum, în urmă cu zece ani, Regina a fost ucisă de un şarpe verde, iar Prinţul Rilian s-a îndrăgostit de o fată în haine verzi şi a dispărut. Copiii pornesc spre nord, spre Ettinsmoor, Cetatea Ruinată a Uriaşilor, al doilea semn indicat de Aslan, iar Puddleglum, un Om-al-Bălţilor, îi însoţeşte. Pe drum, după ce se feresc de Uriaşi, se întâlnesc cu Doamna cu Caftan Verde, însoţită de un Cavaler în armură şi cu viziera lăsată în jos, iar Doamna îi îndeamnă să meargă la Castelul Harfang al Uriaşilor Blajini, pentru Ospăţul Toamnei. Acolo, însă, află că Uriaşii vor să îi mănânce, dar şi că, în faţa castelului, se află Cetatea Ruinată, iar văzută de sus are nişte şanţuri care formează mesajul „Sub mine”, care e al treilea semn indicat de Aslan. Când reuşesc să evadeze, Eustace, Jill şi Puddleglum se ascund într-o grotă, dar sunt prinşi de Oamenii-de-Pământ şi duşi în Împărăţia Adâncurilor, unde Împărăteasa e Doamna cu Caftan Verde. În lipsa ei, sunt întâmpinaţi de Cavaler, care le povesteşte că, în fiecare noapte, este legat de un jilţ de argint pentru că, altfel, s-ar transforma într-un şarpe şi i-ar ucide pe toţi. Eustace, Jill şi Puddleglum asistă la chinul Cavalerului, când acesta îi imploră să îl dezlege în numele lui Aslan, moment în care ei recunosc al patrulea semn indicat de Leu. Cavalerul e Rilian, iar ei îl dezleagă. Rilian distruge jilţul, chiar înainte de sosirea Împărătesei, care încearcă să îi vrăjească. Puddleglum reuşeşte să rămână lucid. Vrăjitoarea se transformă în şarpele verde, ucigaşul Reginei, dar Rilian, Puddleglum şi Eustace îi taie capul cu săbiile lor. Rilian îi duce pe ceilalţi la calul său, Tăciune-Negru, şi la cel al Vrăjitoarei, Fulg-de-Nea, cu care pornesc să caute ieşirea din Adâncuri. Ei văd o prăpastie care emană o strălucire roşie şi îl prind pe un Om-de-Pământ pentru a afla ce se întâmplă. Acesta, un gnom pe nume Golg, le spune că Vrăjitoarea îi răpise pe gnomi dintr-un tărâm şi mai adânc, numit Ţinutul Brim, şi îi vrăjise pentru a săpa un tunel până la suprafaţă, unde ar fi trebuit să cucerească o ţară pentru Rilian şi pentru Vrăjitoare. Golg le arată pe unde e tunelul, apoi îi anunţă cu bucurie pe ceilalţi gnomi de moartea Vrăjitoarei şi se întorc cu toţii în prăpastie, în ţinutul lor. Rilian, Puddleglum, Jill şi Eustace, pe cai, ajung la suprafaţă, tocmai în Narnia, iar Piticii, Cârtiţele, Faunii şi alte creaturi magice îi ajută să iasă din tunel. Rilian ajunge la Cair Paravel la timp pentru a-şi lua rămas bun de la Caspian, care moare.

Aslan îi duce pe Jill şi pe Eustace într-o pădure unde, cu o picătură din sângele său, îl readuce la viaţă pe Caspian. Ei se află în Ţara lui Aslan. Caspian, aflat la vârsta la care l-a întâlnit prima dată pe Eustace, îi cere lui Aslan să îl lase să vadă puţin din lumea oamenilor. Aslan îi duce pe Jill, Eustace şi Caspian la zidul Şcolii Experimentale, pe care îl distruge. Tocmai atunci apar copiii care vor să îi chinuie pe Jill şi pe Eustace, dar încremenesc când văd Leul. Jill, Eustace şi Caspian îi lovesc pe ceilalţi copii cu o cravaşă şi cu dosul săbiilor lor. Copiii o anunţă pe Directoare, care se sperie şi ea de Leu şi cheamă poliţia. Însă până la venirea poliţiei, Aslan şi Caspian dispar. Urmează nişte anchete, din care rezultă mai multe exmatriculări şi înlocuirea Directoarei. Jill şi Eustace rămân prieteni, iar viaţa lor la şcoală se îmbunătăţeşte.

Un răspuns la „Cronicile din Narnia: Jilţul de argint”

  1. Avatarul lui Cronicile din Narnia – Cărţile Cristinei

    […] Jilţul de argint (Titlu original: The Silver Chair; rezumat) […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: