Apicultorul din Alep

apicultorul din alep

Autor: Christy Lefteri

Titlu original: The Beekeeper of Aleppo

Rezumat:

Nuri Ibrahim e apicultor în Alep, Siria, împreună cu vărul său mai mare, Mustafa, de la care învăţase totul despre albine. Nuri e căsătorit cu Afra, care e pictoriţă, şi împreună au un băieţel pe nume Sami. Mustafa e profesor la Universitatea din Damasc, e căsătorit cu Dahab şi împreună îi au pe Aya, de 14 ani, şi pe Firas, de 12 ani. Mustafa mai are şi un magazin, numit „Paradisul Ayei”, cu produse pe bază de miere. Familiile celor doi veri sunt foarte apropiate. Când în Siria izbucneşte Războiul Civil, Mustafa vorbeşte cu un prieten profesor din Anglia şi le trimite pe Dahab şi pe Aya acolo, el nefiind pregătit să îşi părăsească albinele. Apoi, când nişte tâlhari incendiază stupii, Mustafa îşi pregăteşte bagajele pentru a pleca, însă Firas dispare. Tot mai mulţi oameni, printre care şi mulţi copii, sunt ucişi. Într-o zi, Firas e găsit mort, iar o săptămână mai târziu, Sami e ucis de o bombă în grădina lor.

Mustafa vede cum patru soldaţi ucid un grup de băieţi. Are şi el o puşcă şi reuşeşte să îi împuşte pe trei dintre ei, dar cel care scapă i-a văzut faţa. Mustafa îi lasă o scrisoare lui Nuri, apoi pleacă spre Anglia. Afra şi-a pierdut vederea în momentul morţii lui Sami, dar nu vrea să plece de acasă, chiar dacă au ajuns să trăiască doar din ce găseşte Nuri printre ruine. În acelaşi timp, soldaţii tot ucid. Apoi, militarii vor să îl recruteze pe Nuri şi, în timpul nopţii, pătrund în casa lui. El şi Afra reuşesc să se ascundă într-o groapă din curte, iar dimineaţa se hotărăsc să fugă. Cu banii din economii, Nuri plăteşte un traficant să îi ducă până la râul Asi, pe care îl traversează într-o barcă, alături de alţi emigranţi, pentru a ajunge în Turcia. Acolo, parcurg un drum lung pe jos şi cunosc un bărbat sirian pe nume Elias, care găseşte un traficant să îi ducă pe ei trei în Istanbul. În apartamentul traficantului, Nuri începe să îl vadă pe Mohammed, un băiat de 7 ani, imaginar, care îl reprezintă de fapt pe Sami. În 1 februarie 2016, Nuri merge la o cafenea cu internet, unde îşi verifică e-mailul şi citeşte mai multe mesaje de la Mustafa care, în ianuarie, ajunsese în Germania. După câteva zile, Nuri şi Afra pornesc din nou la drum şi traversează Marea Egee spre Grecia, unde ajung în Insula Leros, într-o tabără de refugiaţi. Într-o altă cafenea, Nuri îşi citeşte iar e-mailurile şi află că Mustafa a ajuns în Anglia, la Dahab şi Aya, şi că locuiesc într-o casă de refugiaţi, în Yorkshire. După o lună, Nuri şi Afra iau feribotul spre Atena. Deşi nu îl mai văzuse demult pe Mohammed, îi lasă băiatului o scrisoare şi bani de bilet. În tabăra din parcul Pedion tou Areos, Afra se împrieteneşte cu Angeliki, o femeie din Somalia căreia i se furase bebeluşul, iar Nuri îl cunoaşte pe Nadim, un bărbat afgan care pare să vrea să îl ajute, dar de fapt e acolo pentru a face trafic cu băieţi. Doi băieţi gemeni dispar. Într-o noapte, alertaţi de un băieţel, bărbaţii din tabără, inclusiv Nuri, îl prind pe Nadim şi îl ucid în bătaie. Într-o piaţă, Nuri îl întâlneşte pe Baram, care îl pune în legătură cu un traficant, Constantinos Fotakis. Constantinos le cere mulţi bani ca să îi ducă în Anglia, dar îi cazează în apartamentul său şi acceptă ca Nuri să facă livrări timp de trei săptămâni ca să acopere suma. Nuri o încuie pe Afra în camera ei în fiecare zi, dar într-o zi uită cheia pe masă. Constantinos abuzează de Afra, iar Nuri nu poate să îi facă nimic. Traficantul îi ajută să îşi schimbe înfăţişarea şi le obţine biletele de avion.

Ajunşi în Anglia, Nuri şi Afra sunt cazaţi într-o pensiune de lângă mare, împreună cu alţi refugiaţi, printre care Diomande de pe Coasta de Fildeş, bătrânul marocan Hazim şi Farida din Afganistan. Lucy Fisher e asistenta socială care trebuie să determine dacă ei se află în imposibilitatea de a trăi în siguranţă în propria ţară. Nuri o duce pe Afra la doctorul Faruk, care le spune că ochii Afrei răspund la stimuli şi ar trebui să poată vedea. Mohammed îi apare din nou lui Nuri, dar apoi îl pierde în mare şi intră după el. Nuri ajunge la spital, însă îşi revine. Doctoriţa care îl tratează, imigrantă şi ea, crede că Nuri suferă de sindrom posttraumatic. Afra îi spune că Mohammed i-a ţinut locul lui Sami în mintea lui, iar Nuri înţelege. Treptat, Afra îşi recapătă vederea, iar Mustafa, care e iar apicultor, vine să îi ducă cu el în Yorkshire.

Articole similare

Un răspuns la „Apicultorul din Alep”

  1. Avatarul lui Apicultorul din Alep – Cărţile Cristinei

    […] Pentru rezumat, click aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: