Moartea doamnei Westaway

moartea doamnei westaway

Autor: Ruth Ware

Titlu original: The Death of Mrs. Westaway

Rezumat:

În anul 2016, Harriet „Hal” Margarida Westaway are 21 de ani şi locuieşte într-un apartament din Brighton, Anglia. Ea lucrează ca ghicitoare sub numele de Madame Margarida într-o cabină închiriată la debarcader. Hal îi luase locul mamei ei, Margarida Westaway, după ce, în urmă cu trei ani, aceasta fusese accidentată mortal de un şofer în faţa casei lor. Un angajat al domnului Smith, cămătarul de la care Hal împrumutase bani după moartea Margaridei, îi dă un ultimatum. Chiar atunci, Hal primeşte o scrisoare de la Robert Treswick, avocatul lui Hester Mary Westaway, din Casa Trepassen, St Piran, Cornwall, prin care e anunţată că Hester e bunica ei şi că a decedat. Hal crede că e o greşeală, deoarece ştie cum îi cheamă pe bunicii ei materni, dar are nevoie de bani pentru acoperirea datoriilor.

Cu ultimele economii, Hal ia trenul spre Penzance şi ajunge la înmormântare. Robert o întâmpină şi o duce apoi la Casa Trepassen, al cărei nume se poate traduce din cornish ca „Ferma Coţofanelor”. Hal are o coţofană tatuată pe umăr în memoria Margaridei. Sunt prezenţi fiii lui Hester, Harding, Abel Leonard şi Ezra Daniel, dar şi Mitzi, soţia lui Harding, şi cei trei copii adolsescenţi ai lor, Richard, Katherine şi Frederick. Robert citeşte testamentul, prin care Hester îi lasă bătrânei sale menajere, Ada Warren, treizeci de mii de lire, fiecărui nepot câte zece mii de lire, iar lui Hal, care se crede că e fiica lui Margarida „Maud” Miriam, sora geamănă a lui Ezra, întreaga proprietate. Harding se revoltă, iar Hal leşină. Ea e îngrijită de Mitzi şi de Abel, apoi ajunge şi doctorul Edward Ashby, partenerul de viaţă al lui Abel. Hal e cazată într-o cameră de la mansardă. A doua zi, ea găseşte un album de familie într-un birou. Abel îi dă o poză în care e el cu Ezra, Maud şi Maggie, o verişoară îndepărtată care fusese dată în grija lui Hester după ce îşi pierduse părinţii, iar Hal îşi recunoaşte mama şi înţelege că s-a făcut o confuzie între cele două fete cu numele Margarida. În camera ei, pe geam, Hal vede scrijelit „Ajută-mă” şi observă că uşa se încuie doar pe dinafară. Maggie fusese închisă acolo de Hester după ce aflase că e însărcinată. Hal decide să plece şi, când iese pe fereastra de la parter, Ada îi spune că e laşă ca şi mama ei. Acasă, Hal găseşte jurnalul Margaridei, din care află că pe tatăl ei îl cheamă Ed, şi nişte scrisori pe care Maggie i le trimisese lui Maud, în Brighton, prin Lizzie, o angajată de la Trepassen. Hal îl anunţă pe Harding că revine, iar acesta îi plăteşte biletul de tren. În St Piran, Hal o vizitează pe Lizzie, de la care află că Maggie revenise o dată la Trepassen după ce născuse. Seara, ea le spune fraţilor că e fiica lui Maggie, nu a lui Maud. Noaptea, când Hal coboară scările pentru a-şi lua un pahar de apă, se împiedică de o sfoară prinsă de două cuie şi cade, dar nu e rănită grav. După întâlnirea cu Robert, decid cu toţii să plece acasă. Ezra se oferă să o ducă pe Hal cu maşina, însă drumurile înzăpezite îi obligă să se întoarcă la Trepassen. El îi întăreşte lui Hal convingerea că Edward e tatăl ei. În timpul nopţii, Hal se uită în albumul de familie şi îşi dă seama că pe Maud o cunoscuse drept mama ei şi că Ed vine de la Ezra Daniel. Ea merge să o caute pe Ada, dar îl întâlneşte pe Ezra care, văzând albumul, îşi dă seama că Hal a descoperit secretul lui. El mărturiseşte că a ucis-o pe Maggie, împingând-o în lac, când i-a cerut bani pentru fetiţa lor. Apoi, când a aflat că Maud urma să îi spună adevărul lui Hal, Ezra a lovit-o cu maşina. El încearcă să o stranguleze pe Hal, dar ea îl loveşte cu o ramă foto şi fuge în pivniţă, unde dă peste cadavrul Adei, ucisă tot de Ezra. Hal traversează lacul îngheţat, iar Ezra o urmăreşte, dar cade şi se îneacă când gheaţa se sparge sub el.

Mitzi şi Abel o vizitează pe Hal la spital şi îi spun că a redevenit moştenitoarea principală a lui Hester. Mitzi o invită pe Hal să locuiască la ei până îşi revine complet. Abel îi dă o scrisoare din 2015, pe care o găsise între lucrurile Adei şi prin care Maud o anunţa pe mama ei că voia să îi spună adevărul lui Hal. Hester şi Ada ştiau ce se întâmplase cu Maggie, dar îl protejaseră pe Ezra, favoritul lor. Maud nu îl acuzase public pe Ezra de uciderea lui Maggie de frică să nu o piardă pe Hal, nefiind mama ei adevărată.

Articole similare

Un răspuns la „Moartea doamnei Westaway”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: