Moarte subită

moarte subita

Autor: J. K. Rowling

Titlu original: The Casual Vacancy

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Trei sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Barry Fairbrother, în vârstă de 44 de ani, şi soţia lui, Mary, în vârstă de 40, locuiesc în orăşelul Pagford, Anglia, cu copiii lor adolescenţi, Fergus de 18 ani, gemenele Niamh şi Siobhan de 16 ani şi mezinul Declan. În ziua aniversării a 19 ani de căsnicie, în faţa restaurantul clubului de golf, Barry suferă un anevrism cerebral şi moare. Miles Mollison şi soţia lui, Samantha, sunt martori. Moartea subită a lui Barry eliberează un loc în Consiliul Parohial care conduce Pagfordul, alcătuit din şaisprezece localnici şi al cărui preşedinte e Howard Mollison, tatăl lui Miles. Shirley, soţia lui Howard, anunţă moartea lui Barry pe site-ul consiliului, administrat de ea. De asemenea, moartea lui Barry este anunţată la Şcoala Secundară Winterdown din Yarvil, oraşul vecin, de către Colin „Cubby” Wall, directorul adjunct şi prietenul lui. Barry antrena echipa de canotaj a şcolii, din care fac parte Niamh, Siobhan, Sukhvinder Jawanda, care e fiica doctoriţei Parminder Jawanda, şi Krystal Weedon, protejata lui Barry.

În anii 1950, Aubrey Fawley cumpără o proprietate la periferia Pagfordului, apoi vinde o parte din ea Consiliului Yarvil. Yarvil dezvoltă cartierul de locuinţe sociale Fields, care însă aparţine de Pagford. După mai mult de 60 de ani, locuitorii Pagfordului se împart în pro-fielderi şi anti-fielderi. Fiul lui Aubrey Fawley e consilier districtual în Yarvil şi vrea să treacă Fields în administrarea oraşului său. Howard îl susţine, dar Parminder şi Barry nu. Pentru locul lui Barry în consiliu concurează Simon Price, Colin şi Miles. Simon e din Fields, la fel ca Barry, e căsătorit cu Ruth şi are doi băieţi, Andrew şi Paul. Andrew şi Stuart „Fats” Wall, fiul adoptiv al lui Colin şi al Tessei, sunt cei mai buni prieteni. Ei sunt colegi cu Niamh, Siobhan, Sukhvinder, Krystal şi nou-venita Gaia Bawden, pe care Andrew o place. Gaia e fiica lui Kay Bawden, asistenta socială care se mutase din Londra pentru a fi cu iubitul ei, Gavin Hughes. Gavin e partenerul lui Miles în firma lor de avocatură şi o ajută pe Mary, de care e îndrăgostit, să obţină banii din asigurarea lui Barry. El se desparte de Kay, însă Mary îl refuză. Înainte să moară, Barry scrie un articol despre Krystal, care locuieşte în Fields cu mama sa, Terri, şi cu fratele de 3 ani, Robbie. El expune beneficiile şcolii primare St. Thomas din Pagford. Kay revizuieşte cazul lui Terri, care se droghează, şi vede că Robbie e îngrijit de Krystal. Andrew, sătul de tatăl său violent, intră pe site-ul consiliului şi scrie despre Simon că e un escroc, semnând „Fantoma lui Barry”. Sukhvinder, neapreciată de mama ei şi ţinta batjocurii lui Fats, obişnuieşte să se taie pe braţe. Ea scrie pe site, tot în numele Fantomei, că Parminder a fost îndrăgostită de Barry. Nervos pe Colin, Fats intră şi el pe site şi scrie despre acesta că are fantezii cu copii. Colin suferă de o boală nervoasă şi doar Tessa dorise să îl adopte pe Fats. După fiecare postare, Shirley trebuie să şteargă textele, deşi cei atacaţi sunt inamicii lui Howard. Kay militează pentru Clinica de Dezintoxicare Bellchapel, frecventată de Terri, pe care Howard vrea să o închidă. Parminder aduce argumente pentru Bellchapel şi pentru Fields, dar e în minoritate. Miles câştigă locul în consiliu şi obiectivele lui Howard se împlinesc. Howard şi Maureen Lowe, văduva fostului său partener de afaceri, deţin un magazin şi deschid o cafenea, unde îi angajează pe Gaia, Andrew şi Sukhvinder. La aniversarea lui Howard, organizată acolo, fiica înstrăinată a acestuia, Patricia, le spune copiilor că Howard şi Maureen sunt amanţi. Andrew scrie informaţia pe site. Howard face un atac de cord, dar supravieţuieşte.

Krystal e abuzată de Obbo, dealerul de droguri al lui Terri, care fusese şi în preajma lui Robbie. Ea îşi duce fratele cu ea la întâlnirea cu Fats, cu care are o relaţie. Vrând să rămână însărcinată pentru a obţine o casă în care să se mute cu Robbie, Krystal îl lasă pe băieţel pe o bancă şi merge cu Fats în tufişuri. Robbie ajunge la râu şi se îneacă. Sukhvinder încearcă să îl salveze, dar nu reuşeşte. Considerându-se vinovată, Krystal îşi injectează o supradoză de droguri. Sukhvinder strânge bani şi organizează înmormântarea lui Krystal şi a lui Robbie. Fats ia asupra sa vina pentru toate postările Fantomei.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: