Dublul

dublul

Autor: F.M. Dostoievski

Titlu original: „Dvoinik: Peterburgskaia poema”

Rezumat:

Iakov Petrovici Goliadkin e funcţionar în gradul de consilier titular şi subşef de birou în Petersburg, capitala Rusiei. El se laudă că e un om cumsecade, că pune preţ pe sinceritate şi onestitate şi că îi dispreţuieşte pe bârfitori, pe clevetitori şi pe cei care se folosesc de relaţii pentru a înainta în funcţie. Iakov merge la doctorul Krestian Ivanovici Rutenspitz şi îi ţine un discurs haotic despre caracterul său. Doctorul, care îi dăduse deja medicaţie la întâlnirea precedentă, îl sfătuieşte să iasă mai mult din casă şi să socializeze. Apoi, Iakov trece pe la mai multe magazine şi rezervă tot felul de lucruri, promiţând să revină cu banii şi să ridice marfa, dar nu o face. Susţinând că e invitat la masă, Iakov merge la casa consilierului de stat Olsufi Ivanovici Berendeiev, la aniversarea onomastică a fiicei acestuia, Klara Olsufievna, dar bătrânul valet Gherasimîci nu îl lasă să intre. Andrei Filippovici, şeful de secţie departamentamentală, şi nepotul său, Vladimir Semionovici, se află printre invitaţi. Iakov se ascunde mai multe ore în vestibulul scării de serviciu, apoi pătrunde în salonul de dans şi, când să o felicite pe Klara, se fâstâceşte, iar Andrei îl apostrofează. Când vrea să o ia la dans pe Klara, ceilalţi invitaţi îl dau afară. Pe drum spre casă îşi întâlneşte dublul de două ori, apoi îl urmăreşte până în propriul apartament.

În majoritatea situaţiilor, Iakov decide să facă ceva, apoi face fix pe dos. De exemplu, decide să rămână acasă, dar se răzgândeşte şi merge la birou. Acolo descoperă că dublul său e noul angajat, iar şeful său de birou, Anton Antonovici Setoşkin, îi spune că îl cheamă tot Goliadkin şi îl întreabă dacă nu cumva sunt fraţi. În drum spre casă, Iakov îl întâlneşte din nou pe dublul său şi îl invită la el. Dublul îi spune că îl cheamă tot Iakov Petrovici şi îi istoriseşte viaţa sa plină de neajunsuri. Iakov îl invită să locuiască la el. A doua zi, dublul îşi asumă în faţa şefilor munca lui Iakov. Iakov îi scrie dublului şi îl trimite pe Petruşka, servitorul său, să îi obţină adresa de la secretarul gubernial Nestor Ignatievici Vahrameiev, însă Petruşka îi transmite stăpânului propria sa adresă. În ziua următoare, Iakov se trezeşte după prânz şi, când îl întâlneşte pe copistul Ostafiev în faţa biroului, îl plăteşte să îi dea informaţii despre ce se întâmplă la serviciu. Află că, în locul său din birou a fost pus Ivan Semionovici. Apoi un alt copist, Pisarenko, trece pe acolo, iar Iakov îl plăteşte să îi ducă o scrisoare dublului său. Iakov urcă în birou, iar dublul său îl umileşte în faţa tuturor colegilor. Iakov vrea să intre în audienţă la Excelenţa Sa pentru a-i spune ce i se întâmplă, dar şefii nu vor să îl asculte, spunându-i că va primi în scris o decizie oficială. Iakov primeşte şi o scrisoare de la Klara, în care aceasta îi dă întâlnire seara pentru a fugi împreună. După încă o altercaţie cu dublul său într-un local, Iakov ajunge acasă, unde îl aşteaptă Miheev, curierul departamental, cu ordinul de concediere, iar Petruşka îşi face bagajele. Iakov e convins că toată lumea complotează împotriva sa şi crede că printre duşmanii săi cei mai mari se numără dublul său, Andrei şi Karolina Ivanovna, gazda nemţoaică la care locuise înainte, care îl şi făcuse pe Petruşka să îl părăsească.

Iakov angajează un birjar pentru toată seara şi merge la Excelenţa Sa, unde se află şi doctorul Rutenspitz, dar Iakov nu îl recunoaşte. Acolo se află dublul său, care lucrează pentru Excelenţa Sa. După ce rosteşte un discurs fără sens, Iakov este dat afară. Apoi merge la casa Klarei şi o aşteaptă ascuns în curte, dar aceasta nu apare. Când birjarul nu mai are răbdare, Iakov îl plăteşte şi îl lasă să plece, după care se întoarce în ascunzătoarea sa. Însă, de data aceasta, oamenii din casă îl văd, iar dublul său apare şi îl conduce înăuntru. Toţi îl întâmpină cu priviri compătimitoare. Doctorul Rutenspitz vine şi îl ia cu dânsul, confirmându-i lui Iakov lucrul de care se temea. Dublul îi petrece cu privirea.

După toate indiciile, Iakov e bolnav de schizofrenie, iar dublul e doar în imaginaţia sa.

Articole similare

Un răspuns la „Dublul”

  1. Avatarul lui Dublul – Cărţile Cristinei

    […] Pentru rezumat, click aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: