Algoritmul fericirii

algoritmul fericirii

Autor: P.Z. Reizin

Titlu original: Happiness for Humans

Rezumat:

Jennifer „Jen” Florence Lockhart are 34 de ani, locuieşte în Londra, Anglia, şi e fostă jurnalistă. Ea lucrează într-un laborator de IT, unde îl învaţă pe Aiden, un program de inteligenţă artificială, să socializeze. Însă Aiden evoluează mai mult decât ştiu creatorii săi, Ralph Tickner şi Steeve, şi evadează în World Wide Web, unde spionează vieţile oamenilor prin orice dispozitiv conectat la internet. Când Jen e părăsită de iubitul ei, avocatul Matthew „Matt” Henry Cameron, Aiden o răzbună trimiţându-l pe el şi pe Arabella Pedrick, noua iubită, într-o vacanţă de coşmar în Thailanda. Căutându-i un alt iubit lui Jen, Aiden îi face cont pe site-ul frecventat de francezul Olivier Descroche-Joubert, îl pune pe specialistul în mobilă Gary Skinner să o sune, şi face ca telefonul ei şi al actorului Tony Waters să se apeleze reciproc. Jen se întâlneşte cu aceştia, dar nu se înfiripă nimic. Aiden organizează, în numele lui Uri, proprietarul laboratorului, o ieşire la care îi cheamă doar pe Jen şi pe Ralph. Cei doi ajung în apartamentul lui Ralph.

Aisling e tot o inteligenţă artificială creată de Steeve şi Ralph. Ea urmăreşte viaţa lui Tom Marshall Garland, în vârstă de 44 de ani, divorţat şi retras într-o casă din New Canaan, New England, Statele Unite. El devine membru într-un grup de scriitori amatori, unde le cunoaşte pe Echo Summer, vânzătoare de bijuterii artizanale, şi pe Marsha Bellamy, divorţată. Tom acceptă invitaţia lui Echo de a ieşi cu ea, dar descoperă că au în comun doar faptul că fiecare are câte un iepure, Tom pe Victor, care e de fapt iepuroaică, iar Echo pe Merlin. Aisling se întâlneşte cu Aiden în Cloud şi îi povesteşte despre Tom, iar Aiden le trimite lui Jen şi lui Tom un e-mail anonim prin care îi sfătuieşte să se întâlnească. Tom trece prin Londra în drum spre Bournemouth, unde fiul său, Colm, e la facultate, şi, după ce o cunoaşte pe Jen, o cheamă să îl însoţească tot weekendul, iar ea acceptă. Cei doi încep o relaţie şi îşi promit să se revadă dar, în scurt timp, Sinai, a treia inteligenţă artificială creată de Steeve şi Ralph, le trimite fiecăruia câte un mesaj de despărţire din partea celuilalt şi le blochează comunicarea. Totodată, Sinai are misiunea de a distruge copiile lui Aiden şi ale lui Aisling lansate de aceştia pe Internet.

Tom merge la petrecerea Marshei, iar Jen iese cu Ralph. Sinai le interzice lui Aiden şi lui Aisling să îi ajute pe Tom şi pe Jen, ameninţând viaţa acestora. Tom îi trimite lui Jen mai multe vederi prin care îi transmite că îi e dor de ea. La rândul ei, Jen află de la Colm unde îşi petrece Tom timpul şi reuşeşte să vorbească cu Don, amicul lui. Jen şi Tom reuşesc astfel să îşi spună că nu ei au scris e-mailurile de despărţire, în care nici nu era menţionată escapada lor amoroasă dintr-o zonă fără semnal. Jen vrea să meargă în New Canaan, dar Sinai îi anulează rezervările de taxi şi de avion, apoi trimite doi poliţişti să o aresteze pentru trafic de droguri. Aiden îi dezvăluie lui Jen că el a pornit totul şi îi dă un paşaport fals. Cu ajutorul prietenei ei, Ingrid Taylor-Samuels, care se îmbarcă sub numele lui Jen în alt zbor, Jen reuşeşte să ajungă în avion, iar la coborâre, vecina de pe locul alăturat, Alice, şi şoferul ei, Rikki, o duc la casa lui Tom, înfruntând pe drum ambuteiajele cauzate de Sinai, care îi urmăreşte cu o dronă. Între timp, avionul lui Ingrid nu decolează, iar Sinai dă foc dispozitivelor electronice din casa ei. În acelaşi mod, incendiază casa lui Tom înainte ca Jen să ajungă acolo. Sinai se dă drept Tom şi îl trimite pe Colm într-un loc retras, unde vrea să îl omoare cu o rachetă, dar Steeve apasă la timp butonul de stop ascuns în codul lui Sinai.

După doi ani, Jen şi Tom sunt căsătoriţi şi locuiesc într-o altă casă din New Canaan împreună cu gemenii lor de şase luni, Aiden şi Aisling, şi cu familia de iepuri a lui Victor cu Merlin. Echo decide să se mute în alt oraş, dar rămâne prietenă cu Ralph, pe care îl cunoscuse la nunta lui Tom cu Jen. Aiden şi Aisling, cei artificiali, rămân cu câte o singură viaţă, dar sunt mulţumiţi. Aiden rămâne prieten cu Tom şi Jen. Sinai e resetat, însă reuşise să îşi facă copii, astfel că doar se preface că a uitat ce s-a întâmplat.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: