Balada şerpilor şi a păsărilor cântătoare

balada serpilor si a pasarilor cantatoare

Autor: Suzanne Collins

Titlu original: The Ballad of Songbirds and Snakes

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Coriolanus Snow e elev în ultimul an la Academia din Capitoliu, statul Panem. Războiul dintre Capitoliu şi Districte, din urmă cu zece ani, l-a ucis pe Crassus Snow, tatăl lui Coriolanus, şi i-a lăsat pe Coriolanus, pe verişoara lui, Tigris, şi pe bunica lor, poreclită mamaiestoasa, fără avere. Când are loc A X-a ediţie a Jocurilor Foamei, Coriolanus şi colegii lui devin mentorii celor 24 de tributuri din districte. Băiatul din Districtul 12 e Jessup Diggs, iar fata e Lucy Gray Baird care, când i se strigă numele, îi bagă un şarpe în rochie lui Mayfair, fiica primarului Lipp. Deşi e lovită de primar, Lucy Gray cântă. Coriolanus e mentorul lui Lucy Gray şi o cucereşte. Sejanus Plinth, a cărui familie îşi cumpărase mutarea din Districtul 2 în Capitoliu, e mentorul unui fost coleg de clasă, Marcus. Arachne Crane îşi bate joc de tributul ei, Brandy din Districtul 10, şi e ucisă de aceasta, apoi Brandy e omorâtă de Apărătorii Păcii. Coriolanus scrie o lucrare pentru doctorul Volumnia Gaul, şefa creatorilor-de-joc, iar Clemensia Dovecote pretinde că a contribuit şi ea dar, când trebuie să scoată o foaie din cuva cu şerpi mutanţi, e muşcată deoarece şerpii nu îi recunosc mirosul. Tributurile şi mentorii sunt duşi să vadă arena, dar are loc o explozie şi o parte din ei mor sau sunt răniţi, iar Marcus evadează. Coriolanus e salvat de Lucy Gray şi dus la spital, unde o vede pe Clemensia cu solzi. Folosind ideea lui, se organizează pariuri pe tributuri, iar mentorii pot trimite provizii în arenă. Lucy Gray primeşte de la Coriolanus pudriera mamei lui şi pune în ea otravă de şobolani. Jocurile încep cu 14 tributuri şi cu Marcus atârnat de o grindă. Lucy Gray şi Jessup se ascund. Tributurile încep să se ucidă. Sejanus intră în arenă în semn de protest, iar Volumnia îl trimite pe Coriolanus după el. Coriolanus îl ucide pe Bobbin din 8, apoi el şi Sejanus fug afară din arenă. Lângă laboratorul Volumniei, Coriolanus vede cuva cu şerpi şi aruncă în ea un şerveţel atins de Lucy Gray, astfel că, eliberaţi în arenă, şerpii nu o atacă. Otrăvind apa lui Wovey din 8 şi lui Reaper din 11 şi folosind un şarpe să îl ucidă pe Treech din 7, Lucy Gray câştigă Jocurile Foamei. Decanul Casca Highbottom descoperă şiretlicul cu serveţelul şi îl obligă pe Coriolanus să se înroleze ca Apărător al Păcii. Casca a inventat Jocurilor Foamei şi a devenit vestit, dar a suferit toată viaţa după ce ideea i-a fost dezvăluită Volumniei de Crassus, prietenul lui. Coriolanus alege să meargă în baza din Districtul 12, iar Sejanus îl urmează.

În seara lor liberă, Apărătorii Păcii merg în Vatră unde cântă Stolul, grupul format din Lucy Gray, Maude Ivory, Barb Azure, Tam Amber şi Clerk Carmine. Coriolanus o revede, dar apare Billy Taupe, fostul ei iubit, însoţit de Mayfair, cea care aranjase ca Lucy Gray să ajungă tribut. Coriolanus şi Lucy Gray devin iubiţi. El şi Sejanus asistă la execuţia rebelului Arlo şi la capturarea iubitei acestuia, Lil. Capitoliul le cere Apărătorilor Păcii să prindă gaiţele-limbute, păsările mutante folosite în război la spionarea rebelilor. Când Sejanus îi spune lui Coriolanus că vrea să îi ajute pe rebeli şi să fugă cu ei, acesta îl înregistrează folosind o gaiţă-limbută, care ajunge apoi la Volumnia. În timpul unui concert în Vatră, Sejanus cumpără arme de contrabandă şi se întâlneşte cu Billy şi cu Spruce, fratele lui Lil, pentru a face planul. Coriolanus îl urmăreşte pe Sejanus, iar Lucy Gray merge după Coriolanus. Însă apare Mayfair şi îi ameninţă cu denunţul. Coriolanus o împuşcă, apoi îl împuşcă şi pe Billy, care o ameninţase pe Lucy Gray. Spruce dispare cu armele, dar ulterior e prins şi omorât. Din cauza înregistrării, Sejanus e condamnat şi spânzurat alături de Lil. Coriolanus trece testul pentru a fi ofiţer, dar se teme de descoperirea armei cu care a ucis-o pe Mayfair şi alege să fugă cu Lucy Gray. Pe drum se răzgândeşte şi, când găseşte armele de contrabandă, le aruncă în lac. Lucy Gray fuge de el. Coriolanus e atacat de un şarpe şi se întoarce la bază.

Coriolanus e dus în Capitoliu la Volumnia, care îl trimite la Universitate şi îl face creator-de-joc stagiar. El pune otravă într-o fiolă de morfină pe care o lasă la îndemâna lui Casca. Familia Plinth îi achită datoriile financiare şi îl face moştenitorul averii ei. Coriolanus va fi viitorul preşedinte al Panemului.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: