Testamentul lui Abraham

testamentul lui abraham

Autor: Igor Bergler

Seria: Charles Baker #2

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Charles Baker e profesor la Universitatea din Princeton, Statele Unite. Înainte de a pleca la o conferinţă în Mexic, în aprilie 2012, Charles primeşte de la George Buster Marshall, asistentul său, o cercetare asupra motivului lui Abraham Lincoln, al XVI-lea preşedinte al Statelor Unite, de a aboli sclavia. O trupă de agenţi îi confiscă lui Charles dosarul. George e ucis de Socrate, un criminal angajat de Cupolă, o organizaţie a suprematiştilor albi, condusă de Stephen Keely. Detectivul Columbus Clay şi agenta Petra Menard, pe care o cheamă de fapt Ximena, investighează fiecare crimă şi îl implică pe Charles în anchetă.

Hypatia Visconti, mama decedată a lui Charles, a fost Mare Maestru al Omnes Libri, organizaţia care a construit o bibliotecă pentru a ascunde toate cărţile. George îi lasă lui Charles o agendă cu zece titluri de cărţi dispărute şi numele persoanelor cărora le-a lăsat. Şapte nume sunt ale unor specialişti în Lincoln. Iniţialele P.E. din agendă îi aparţin lui Patrick Ewing, cunoscut în Cupolă ca „omul cu mască”, care aranjase ca George să obţină cărţile dispărute pentru a-l implica pe Charles în găsirea bibliotecii. Numele G. E. Napur e anagrama lui Panurge, un uriaş de la care obţine alte două cărţi. Numele Moses White este al urmaşului lui Moses Abraham White, bibliotecar al Omnes Libri, capturat şi vândut ca sclav.

Cupola creează maşinării de ucis numite Minotauri, iar victimele acestora sunt adunate într-o bază militară de directorul Walter F. Caligari. Sub supravegherea doctorului Mabuse, victimele scriu pe pereţi toate numele diavolului. Ximena, care e agent dublu, află că Mabuse e omul lui Patrick şi că îşi droghează pacienţii. Doctorul e închis într-un sanatoriu în care ajunge să hipnotizeze pe toată lumea.

Sora adoptivă a lui Socrate, Rocio Belen, salvată de el când avea 7 ani, îl seduce pe Charles, însă relaţia lor se destramă când profesorul află cine e ea. În 14 aprilie 2012, la Summitul Americilor din Cartagena, Columbia, are loc atentatul organizat de Cupolă asupra primului preşedinte negru al Statelor Unite. Charles, care fusese strategul preşedintelui în campanie, e împuşcat în umăr. La cererea lui Rocio, Socrate sabotează atentatul. Charles se împacă cu ea şi, împreună cu Socrate, merg la biblioteca de la Yale şi, folosind cărţile de la Panurge peste manuscrisul lui Voynich, obţin harta către biblioteca ascunsă. Rocio e împuşcată. Socrate şi oamenii lui, însoţiţi de Charles, îi ucid pe Stephen şi pe amicul lui, episcopul pedofil de San Pedro Sula, apoi merg la Copán, la sediul Cupolei, unde eliberează Minotaurul, care îi ucide pe membrii ei şi pe Socrate. Urmând harta prin junglă, Charles găseşte biblioteca în El Dorado, oraşul de aur, unde e aşteptat de Ximena şi de Panurge. Rocio îşi revine, dar dispare din viaţa lui Charles.  

Columbus, pe numele real Isidor Paramondi, exhumează cadavrele unor nazişti şi îl atrage în capcană pe generalul Gun Flynn, pe numele real Gunther DeWolf, membru al Cupolei. Supravieţuitor al Holocaustului, tatăl lui Isidor fusese ucis de Gunther în 1962, după ce îl recunoscuse pe tatăl acestuia, Thomas DeWolf. Gunther i-a înscenat apoi o crimă lui Isidor. După ce s-a eliberat din închisoare, Isidor a devenit detectivul Columbus. După ce îl prinde pe Gun, îl închide pe viaţă într-un subsol.

Charles recuperează cărţile şi descifrează mesajele, obţinând un citat din „Numele trandafirului” de Umberto Eco, care îl conduce la anticariatul lui Victor Marshall, tatăl lui George, unde găseşte „Memoriile lui Esteban, bibliotecar”. Esteban fusese un sclav negru la curtea lui Henric al VIII-lea şi avusese o relaţie cu Anna Ryse. În urma aventurii lor, Anna naşte o fetiţă albă, pe nume Rose. Esteban devine bibliotecar pentru Omnes Libri, dar continuă să primească informaţii despre urmaşii lui Rose până la Lincoln. În anul 1841, Lincoln îl cunoaşte pe sclavul Moses Abraham White pe plantaţia amicului său, Joshua Speed. Înainte de a muri, Moses îi spune lui Lincoln că negrul Esteban a fost strămoşul lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: