Cum să opreşti timpul

cum sa opresti timpul

Autor: Matt Haig

Titlu original: How to Stop Time

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Estienne Thomas Ambroise Christophe Hazard se naște în anul 1581, în Franța. După ce tatăl său este ucis, Tom și mama sa se mută în Suffolk, Anglia. De la vârsta de 13 ani, Tom încetează să mai îmbătrânească, astfel că, în 1599, mama lui e suspectată de vrăjitorie şi e înecată de William Manning. Tom pleacă spre Londra, iar la periferia orașului o cunoaște pe Rose Claybrook, căreia îi răstoarnă din greșeală coșul cu fructe. Pentru a-și recupera paguba, Rose îi oferă adăpost şi îl pune să cânte la lăută pe străzile din Londra. Rose are 18 ani și locuiește cu sora ei, Grace, în vârstă de 10 ani. Tom se angajează ca muzician în trupa de teatru a lui William Shakespeare până când Manning îl recunoaşte. În 1607, Tom și Rose se căsătoresc și au o fiică pe nume Marion, care moștenește boala lui. Deși se tot mută, oamenii ajung să o acuze pe Rose că face vrăji pentru a-şi menţine soţul tânăr. În 1617, Tom pleacă pentru ca Rose și Marion să ducă o viață liniștită. În anul 1623, el o întâlnește pe Grace în Londra și află că Rose e bolnavă de ciumă. Înainte ca Rose să moară, Tom îi promite că o va găsi pe Marion, care dispăruse.

În 1768, Tom participă la o expediţie în Tahiti şi refuză să dea foc colibei băştinaşului Omai, astfel că acesta îl va ține minte. Tom îl revede pe Omai în 1772, pe Insula Society din Huahine, neîmbătrânit. Omai se întoarce cu el în Anglia şi rămân prieteni. În anul 1860, Tom află că doctorul Hutchinson cercetează afecțiuni bizare ale pielii și îi descrie boala sa, dar doctorul îl crede nebun. În anul 1891, Tom îl vizitează din nou pe doctor, dovedind astfel că spune adevărul. Hutchinson pregătește un articol științific despre boala pe care o numește „anageria”. Câteva zile mai târziu, cadavrul doctorului e găsit în Tamisa. Tom e recrutat de Agnes Wade în Societatea Albatros, fondată de Hendrich și formată din oameni cu aceeași boală. Agnes mărturisește că ei l-au omorât pe Hutchinson pentru a nu dezvălui secretul lor. Societatea are ca scop ajutorarea „albatroșilor”, sau „alba” pe scurt, să își organizeze viețile. În schimb, alba trebuie să se mute o dată la opt ani, să efectueze diverse misiuni și să nu se îndrăgostească. Agnes îl duce pe Tom în America, iar Hendrich îi promite că o vor găsi pe Marion. În 1926, Tom are misiunea de a recruta doi alba din Bisbee, Arizona, însă bărbații se împotrivesc, iar el îi ucide. Anul 1928 îl găsește pe Tom în Franța, cântând la pian în restaurantul Ciro din Paris.

La vârsta de 439 de ani, Tom arată de 41. După o misiune în Sri Lanka, îi cere lui Hendrich să îl ajute să se stabilească în Londra. Acolo, își ia un câine akita pe nume Abraham și devine profesor de istorie la Școala Oakfield după ce trece de interviul cu directoarea Daphne Bello. Apoi o cunoaște pe profesoara de franceză, Camille Guerin, care l-a mai văzut undeva dar nu își amintește unde. Într-o seară, mai mulți profesori ies într-un bar, iar Camille îl încurajează pe Tom să cânte la pian şi își dă seama unde l-a mai văzut. Camille lucrase într-un hotel din Paris unde era expusă poza lui Tom de când era pianist la Ciro. Tom îi spune adevărul dar, în încercarea de a o proteja de Hendrich, o face să creadă că nu e importantă pentru el. Hendrich îl trimite pe Tom în Byron Bay, Australia, pentru a-l convinge pe Omai să se alăture societății. Omai devenise un surfer celebru sub numele de Sol Davis, fără să îi pese că e filmat. Tom nu reuşeşte sâ îl coopteze pe Omai, care locuieşte cu fiica sa, Anna, acum o femeie în vârstă. Tom e surprins de Marion, care fusese trimisă de Hendrich să își omoare tatăl, despre care știe că nu o iubește. Amândoi își dau seama că Hendrich i-a mințit şi se grăbesc să îl salveze pe Omai, căruia Hendrich vrea să îi incendieze casa. Marion îl împușcă pe Hendrich, care apoi își dă foc singur.

Înapoi în Londra, Tom îi explică lui Camille în ce pericol s-a aflat ea, astfel că cei doi rămân împreună. Marion se mută într-o casă din Fetlar, insulele Shetland, Scoția, dar păstrează legătura cu tatăl său. Doi ani mai târziu, Camille e însărcinată și decide ca fetița lor să se numească Sophie Rose.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: