Orele îndepărtate

orele indepartate

Autor: Kate Morton

Titlu original: The Distant Hours

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 1992, în Londra, Anglia, Edith Burchill are 30 de ani şi este editoare la Billing & Brown. În timp ce se află în vizită la părinţi, mama ei, Meredith, primeşte o scrisoare pierdută în anul 1941 de la Juniper Blythe, cea care a luat-o la castelul Milderhurst la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Edith se află în trecere prin comitatul Kent şi se opreşte în satul Milderhurst. Castelul îi aparţinuse scriitorului Raymond Blythe, cunoscut pentru “Adevărata poveste a Omului Noroaielor”. În prezent, în castel locuiesc cele trei fiice ale lui Raymond, gemenele Persephone “Percy” Blythe şi Seraphina “Saffy” Blythe, în vârstă de 86 de ani, şi Juniper Blythe, în vârstă de 70 de ani. Marilyn Bird, proprietara pensiunii din sat, îi organizează lui Edith o vizită la castel pentru a le cunoaşte pe surori. Juniper, care înnebunise după pierderea iubitului, Thomas Cavill, o confundă pe Edith cu Meredith. Întoarsă acasă, Edith află din nişte scrisori pe care i le dă Rita, sora mai mare a mamei ei, că Meredith voia să rămână la castel. După ce tatăl ei suferă un atac de cord, Edith se mută înapoi la părinţi. Împreună cu tatăl ei, ea reciteşte “Omul Noroaielor” şi caută originea poveştii. Edith găseşte în arhive nişte anunţuri scrise de Theodore Cavill, de la care află că Thomas, fratele său, a dispărut în 1941.

În 1939, Thomas Cavill are 23 de ani, e profesor şi îi însoţeşte pe copiii evacuaţi din Londra, printre care se află şi Meredith Baker, în vârstă de 13 ani. Percy trebuie să meargă să ia un copil evacuat, dar află dezamăgită că Lucy Middleton, servitoarea lor, urmează să se căsătorească cu Harold Rogers, astfel că Juniper merge în locul ei şi o alege pe Meredith. Thomas o cunoaşte pe Juniper când trece pe la Milderhurst pentru a-şi vedea eleva. În aprilie 1940, părinţii lui Meredith vor să o ia acasă, dar ea fuge în pădure. Percy descoperă testamentul lui Raymond, prin care castelul îi revine lui Juniper dacă rămâne necăsătorită, altfel îi revine Bisericii Catolice. În 1941, Raymond se aruncă din turnul castelului. Juniper merge în Londra la naşul ei şi, în timpul unei plimbări cu Meredith, care revenise şi ea acasă, îl reîntâlneşte pe Thomas, aflat în permisie. În octombrie, Thomas o cere în căsătorie pe Juniper şi merg amândoi la Milderhurst pentru a le da vestea surorilor ei. Juniper ajunge prima la castel, plină de sânge, deoarece pe drum ajută la naşterea unui copil, însă nu îşi aminteşte acest lucru. După un timp, Thomas ajunge şi el la castel şi, pentru a face impresie bună, încearcă să repare un oblon desprins. Saffy îl vede pe geam şi retrăieşte coşmarul ei cu Omul Noroaielor, astfel că, neştiind ce face, îl loveşte pe Thomas cu o cheie franceză. El moare, iar Percy îl îngroapă în curte.

Percy o alege pe Edith să scrie prefaţa noii ediţii a “Omului Noroaielor”, renunţând la scriitorul iniţial, Adam Gilbert. La Milderhurst, Edith caută manuscrisele lui Raymond. Ea află despre logodna anulată dintre Saffy şi Matthew John de Courcy, care o alesese pe Emily, verişoara surorilor Blythe. Apoi Percy, care ştie că Edith e fiica lui Meredith, îi povesteşte despre aventura mamei lor, Muriel, cu Oliver în anul 1910, şi cum Raymond i-a descoperit în bibliotecă. În timpul disputei s-a iscat un incendiu, iar Raymond a încercat în zadar să îşi salveze soţia. Oliver a sărit pe geam în noroi, unde l­-a văzut Saffy, care avea doar patru ani. Coşmarurile lui Saffy legate de “Omul Noroaielor” au inspirat cartea lui Raymond. O ediţie ulterioară a cărţii este dedicată lui M.B. şi O.S., presupuse a fi iniţialele soţiilor, deoarece mama lui Juniper fusese Odette Silverman, însă Edith realizează că O.S. e arhitectul. Percy îi povesteşte lui Edith şi despre Thomas, lăsând-o să înţeleagă că ea l-a omorât, crezând că e un hoţ. Înapoi la pensiune, Marilyn îi arată lui Edith nişte scrisori de dragoste adresate mamei ei, Lucy, iar Edith recunoaşte scrisul lui Percy. În timpul nopţii, castelul Milderhurst arde şi cele trei surori mor. A doua zi, Edith îi indică inspectorului-şef Rawlins unde să găsească cadavrele lui Oliver şi Thomas. Edith îi cedează lui Adam scrierea prefeţei, apoi îl anunţă pe Theo ce s-a întâmplat cu fratele lui.

În 1933, Edith preia conducerea editurii Billing & Brown şi se mută singură în chirie. Meredith începe un curs de scriere creativă. Edith sărbătoreşte cu Adam lansarea noii ediţii a “Omului Noroaielor”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: