Tess d’Urberville

tess d'urberville

Autor: Thomas Hardy

Titlu original: Tess of the d’Urbervilles

SPOILER ALERT! 

Rezumat:

Tess e o adolescentă de şaptesprezece ani, cel mai mare copil al familiei Durbeyfield din satul Marlott din Anglia. Părinţii ei, John şi Joan, au şapte copii, de aceea familia are mereu probleme cu banii. Pastorul Tringham descoperă că numele lui John e o adaptare a numelui d’Urberville al unei vechi familii de nobili, şi că el e unicul lor urmaş. Însă Joan află că au nişte rude bogate cu acest nume în apropiere, la Trantridge, şi decide să o trimită pe Tess pentru a le cere ajutor financiar, dar fata refuză.

La o petrecere din sat, participă şi trei tineri fraţi, care sunt doar în trecere prin acele locuri. Unul dintre ei, Angel Clare, are mare succes la fete, şi o observă şi pe Tess, dar nu dansează cu ea, lucru pe care ulterior îl regretă. Şi Tess îl observă, dar nu îşi face speranţe. Într-o altă seară, Tess are un accident în care trăsura poştei dă peste calul ei şi îl omoară. Dându-şi seama că paguba e imensă pentru tatăl ei, de meserie negustor, Tess acceptă să meargă la Trantridge pentru a face rost de bani.

Familia d’Urberville se numeşte în realitate Stoke. Simon Stoke, cămătar, a făcut avere, după care s-a mutat cu familia sa şi şi-a luat numele unei vechi familii de nobili pentru a deveni un membru respectat al comunităţii. După moartea sa, pe proprietate rămân soţia şi fiul său, Alexander, pe care Tess ajunge să-i cunoască. De cum ajunge la ei, Alec îi oferă lui Tess cazare şi slujba de a avea grijă de păsările mamei lui, care e bătrână şi oarbă. Ocupaţiile lui Tess devin îngrijirea păsărilor, mersul săptămânal la târg alături de alţi săteni, dar şi evitarea avansurilor lui Alec. Într-o seară când se întorceau de la târg, Car Darch, poreclită ”Dama de pică”, ajutată de sora ei, Nan, poreclită ”Dama de caro”, începe o altercaţie cu Tess, care e salvată de apariţia lui Alec. El promite să o conducă la casa familiei d’Urberville, dar de fapt o duce în pădurea Chase şi profită de ea. După incident, Tess se întoarce acasă.

Tess naşte un copilaş, care însă moare la puţin timp. Încercând să-şi refacă viaţa, tânăra se angajează la lăptăria Talbothays, condusă de familia Crick. Acolo îl cunoaşte pe Angel, un tânăr de familie bună, care îşi face ucenicia pentru a deveni fermier, iar ea îşi aminteşte de el de la petrecerea din sat. Toate fetele de la lăptărie, Marian, Izz Huett şi Retty Priddle, sunt îndrăgostite de Angel, dar ştiu că el îi este promis unei tinere pe nume Mercy Chant. Însă Angel şi Tess se îndrăgostesc unul de celălalt şi, deşi ea nu se consideră vrednică de iubirea lui, se căsătoresc după multe insistenţe din partea lui, apoi se mută într-o casă care a aparţinut vechii familii d’Urberville. În timpul unei discuţii, el îi mărturiseşte că a avut o perioadă de desfrânare în trecut, iar ea îi mărturiseşte că a trecut printr-un viol. Angel nu poate accepta trecutul ei şi se despart la câteva zile după căsătorie, apoi el pleacă în Brazilia şi Tess se întoarce acasă.

Tess se angajează la o fermă de grâu la Flintcomb-Ash. Acolo se reîntâlneşte cu Marian şi cu Izz, dar şi cu Car şi Nan, care însă nu o recunosc. Cel care îi face zilele grele e fermierul Groby, care avusese în trecut o altercaţie cu Angel din cauza ei. Apoi, Tess îl întâlneşte din nou pe Alec, care a devenit predicator datorită pastorului Clare, tatăl lui Angel. El îi cere iertare, propunându-i să se căsătorească cu el, dar ea refuză. Când sora ei, Liza-Lu, o anunţă că părinţii lor sunt bolnavi, Tess se întoarce acasă. Tatăl lor moare, iar Tess, Joan şi copiii sunt nevoiţi să îşi părăsească casa. Alec o găseşte din nou pe Tess şi de data asta o convinge să locuiască cu el în schimbul ajutorului pe care îl dă familiei ei.

Angel se întoarce şi o caută pe Tess pentru a se împăca. Află de la mama ei că Tess e în Sandbourne, dar găseşte o femeie schimbată, pe care îşi dă seama că a pierdut-o. După vizita lui Angel, Tess îl omoară pe Alec cu un cuţit, apoi îşi ajunge din urmă soţul. Hotărâţi să rămână împreună, fug de poliţie, dar sunt găsiţi după puţin timp. În final, Tess moare, iar Angel rămâne cu Liza-Lu, din dorinţa fostei sale soţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: